Pristite se detinjstva uz ovaj starinski recept za POGAČICE SA ČVARCIMA
Tople pogačice s čvarcima idealan su prijatelj u hladnijim danima, pa ih napravite još večeras.
Pogačice sa čvarcima
Sastojci:
500 g običnog brašna
1 svež kvasac
1 kašika šećera
300 ml toplog mleka
1 1/2 prstohvata soli
1/2 kašičice bibera
1 jaje
1 kašika masti
350 g čvaraka
jaje za premaz
Priprema:
Čvarke samljite u seckalici. U činiji izmrvite kvasac, dodati šećer pa preliti polovinom mlakog mleka. Ostaviti oko 10 minuta, da kvasac naraste i napravi se pena. U većoj posudi prosejte brašno, so i biber a u sredini napravite udubljenje. U njega ubacite penu od kvasca i mleka, pa dodajte jaje, mast i ostatak mleka. Mesite testo (trebaće nekoliko minuta) dok ne postane glatko, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Posle toga još jednom promešajte, ponovo pokrijte krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom mestu da naraste. Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, tanko razvucite i na polovinu rasporedite trećinu mlevenih čvaraka. Polovinu premazanu čvracima prekrijte „čistom“ polovinom i razvaljajte što tanje. Ponovite postupak (na pola površine istresite čvarke, prekrijte čistom polovinom, razvucite) još dva puta. Poslednji put razvući testo na debljinu od 1,5 cm i vadite pogačice kalupom za kolače ili čašom. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite korpice umućenim jajetom. Pecite 15 minuta na 180-190 stepeni, ili dok ne porumeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)