Pristite se detinjstva uz ovaj starinski recept za POGAČICE SA ČVARCIMA
Tople pogačice s čvarcima idealan su prijatelj u hladnijim danima, pa ih napravite još večeras.
Pogačice sa čvarcima
Sastojci:
500 g običnog brašna
1 svež kvasac
1 kašika šećera
300 ml toplog mleka
1 1/2 prstohvata soli
1/2 kašičice bibera
1 jaje
1 kašika masti
350 g čvaraka
jaje za premaz
Priprema:
Čvarke samljite u seckalici. U činiji izmrvite kvasac, dodati šećer pa preliti polovinom mlakog mleka. Ostaviti oko 10 minuta, da kvasac naraste i napravi se pena. U većoj posudi prosejte brašno, so i biber a u sredini napravite udubljenje. U njega ubacite penu od kvasca i mleka, pa dodajte jaje, mast i ostatak mleka. Mesite testo (trebaće nekoliko minuta) dok ne postane glatko, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Posle toga još jednom promešajte, ponovo pokrijte krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom mestu da naraste. Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, tanko razvucite i na polovinu rasporedite trećinu mlevenih čvaraka. Polovinu premazanu čvracima prekrijte „čistom“ polovinom i razvaljajte što tanje. Ponovite postupak (na pola površine istresite čvarke, prekrijte čistom polovinom, razvucite) još dva puta. Poslednji put razvući testo na debljinu od 1,5 cm i vadite pogačice kalupom za kolače ili čašom. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite korpice umućenim jajetom. Pecite 15 minuta na 180-190 stepeni, ili dok ne porumeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
CICVARA Po starom tradicionalnom receptu, ovo je caka da ispadne savršena
Cicvara je staro, tradicionalno jelo. Da bi vam ispala savršena, potrebno je da "pliva u masti" od sira i kajmaka.
Komentari (0)