OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI AJVAR Stari i provereni recept sa kojim nema greške
Jesen i zimu ne mogu se zamisliti bez ajvara, a kako se paprika koristi u većini recepata za zimnicu, važno je izabrati kvalitetnu
Pravi ajvar se pravi od pečenih paprika, ulja, soli i šećera. U principu, tu se ništa drugo ne dodaje, ali ako želite da bude začinjenije, možete dodati ljutu papriku. Izaberite crvene, ravne i dugačke, pravilnog oblika. Trebalo bi da bude mesnato, ali što je moguće suvo, tj. u mesnatom delu paprike ne sme biti mnogo vode.
Sastojci:
- 25 kg paprike
- 250 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašičica šećera
Priprema: Paprike ispecite i stavite u najlonske kese, pa ostavite da odstoje oko jedan do dva sata. Nakon toga oljuštite paprike i stavite ih u cediljku. Bolje je da odstoje preko noći, jer moraju da se ocede. Paprike sameljite i dodajte u tepsiju u kojoj ste malo nauljili. Pržite i promešajte, a u drugom tiganju zagrejte ulje (250 ml). Paprike prelijte zagrejanim uljem i dobro promešajte, pa nastavite sa prženjem. Morate pržiti još 2-3 sata, povremeno mešajući. Kao i kod džema, proverite da li je ajvar gotov ekspres loncu. Kada prođete zavarivačem po dnu i ako se smesa ne sjedini odmah, spremna je. Na kraju dodajte šećer, so i sirće i dobro promešajte. Pola sata pre kraja prženja tegle sterilisati u rerni na 100°C. Vrući ajvar sipajte u vruće tegle i zatvorite. Vratite u rernu i ostavite još sat vremena na 75°C.
Napomena: Ne prekuvajte ajvar, jer ulje može da ispliva na površinu.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)