Lepi Brka nam otkriva trikove za perfektno ispečen rolovani svinjski vrat

Alo.rs/I. V.

12:00

U sosu sa 0

Svinjski vrat je sočno parče mesa koje ne zahteva mariniranje. Neslano može da se posoli. Preslano može samo da se baci.

Lepi Brka nam otkriva trikove za perfektno ispečen rolovani svinjski vrat
Printscreen
Lepi Brka nam otkriva trikove za perfektno ispečen rolovani svinjski vrat Printscreen
 

Kulinarski ekspert i TV voditelj Nenad Gladić, široj javnosti poznat i kao Lepi Brka, već duže od decenije edukuje ljude kraj malih ekrana svojim gastronomadskim istraživanjima u kojima kombinuje elemente putopisne emisije s kulinarstvom. Čitaocima „Alo! trpeze“ otkriva svog favorita za svečanu trpezu i kako da ga spremite, čak iako nemate mnogo iskustva u kuhinji.

Kako izgleda praznična trpeza u doba korone?

- Praznična euforija će, po svemu sudeći, ove godine izostati. Bićemo u svojim domovima i moraćemo da nađemo način da se zabavimo i nekako počastimo za praznike. Jedan od njih jeste da pripremimo neku malo svečaniju i raskošniju hranu. Onako u inat ovoj prošloj, da joj ime ne pominjemo, godini. Hrana je uvek dobar izbor za razbibrigu, dok je pravimo i, naravno, dok je konzumiramo.

Zašto ste odabrali baš rolovani svinjski vrat?

- Recepti koje sam izabrao kao predlog za prazničnu trpezu ne bi trebalo da vam zadaju mnogo glavobolje. Namirnice su dostupne, a veština koja je potrebna za njihovu pripremu nije na nivou kuhinjskih superheroja. Samo malo truda, upornosti i biće sve u redu.

Kako početnici da raseku svinjski vrat?

Ako niste dovoljno vešti, zamolite svog mesara da to učini za vas. Oni to brzo i vešto rade, a imaju i oštre noževe što pomaže. Samo ga zamolite da vam „otvori“ vrat za rolovanje. Znaće šta mu je činiti.

Kako da prepoznamo dobro meso?

- Dobro meso se prepozna ako ste dobri s mesarom. Dakle, kupujte meso kod proverenih mesara. To bi uostalom trebalo da bude pravilo za sve namirnice koje kupujete.

Da li treba da ga mariniramo?

Ako imate vremena, meso možete unapred posoliti, pobiberiti i staviti u ulje da tako stoji (da se marinira). U tu marinadu možete naravno dodati razne začine. Svinjski vrat je sočno parče mesa koje ne zahteva mariniranje. Pogotovo ako rolujete na ovaj način i sa svim ovim dodacima.

Koliko dugo da stoji u marinadi?

Meso generalno ne treba predugo da se marinira.

Na šta da obratimo pažnju pri začinjavanju?

- Nikad nemojte da sipate začine direktno iz posude ili ambalaže. Uvek sipajte željenu količinu na dlan da vam se ne bi desilo da vam previše soli ili bibera izleti u jelo. U krajnjoj liniji, neslano može da se posoli. Preslano može samo da se baci.

Da li postoji neka zamena za kanap pri vezivanju rolata?

Ako vam vezivanje kanapom ne ide od ruke i sve ne bude kao na slici, nije problem. Bitno je da je rolat obezbeđen i da se ne otvori tokom pečenja. Ukoliko vam je tako lakše, sve se može završiti i sa štapićima za ražnjiće kojima se rolat probode, ali tako da bude dobro obezbeđen od otvaranja.
Zašto je bitno da stavimo foliju u toku pečenja?

- Bitno je da dobro ušuškate pleh da vlaga prilikom pečenja ne isparava. To će da spreči da meso bude suvo nakon pečenja. Ako imate pekač sa poklopcem, koristite poklopac.

Kako da znamo da je meso gotovo?

- Kada dobije lepu rumenu koricu znači da je spremno da se izvadi iz rerne.

Šta biste preporučili kao prilog?

Jedna od preporuka što se tiče rolovanog svinjskog vrata, jeste da po dnu vatrostalne posude u kojoj ćete peći meso poređate i oko 500 g krompira narezanog na kriške - posoljenog i blago nauljenog. Tako ćete o istom trošku dobiti i prilog.

 

 

Rolovani svinjski vrat

Sastojci:

1,2 kg svinjskog vrata u komadu

75 g propržene slanine isečene na listiće

40 g suvih šljiva

1 tvrđa kruška sečena na kriške

So, biber

1 grančica ruzmarina

1 grančica čeri paradajza

2 šargarepe isečene na krupnije komade

3 čena belog luka

3 manje glavice luka

1 dl ulja

Priprema:

Svinjski vrat rasecite kao na slici. Posolite i pobiberite. Na meso stavite suve šljive, slaninu i krušku. Uvijte kao rolat i vežite ga kanapom kako se ne bi otvaralo i fil ispadao. Stavite u pleh zajedno sa šargarepom, lukom, belim lukom i ruzmarinom. Sve prelijte uljem i začinite solju i biberom (pogotovo povrće). Nalijte vodom, prekrijte folijom i pecite na 175 stepeni oko 45 minuta. Nakon toga sklonite foliju, dodajte čeri paradajz i zapecite u rerni na 200 stepeni. Služite toplo. Ako nešto pretekne, biće sutradan odlično i hladno.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading