BEZGLUTENSKE PALAČINKE SA HELJDOM Recept i intervju sa Snežanom Paučinac

Ana Klikovac

19:00

U sosu sa 0

Pripremite fantastične palačinke po receptu sertifikovane savetnice za ishranu, Snežane Paučinac

palačinke od heljde
Privatna arhiva/Snežana Paučinac

Vikend vas poziva da napravite jedno od omiljenih poslastica- palačinke. Ovoga puta donosimo recept za bezglutenske palačinke. Pripremu nam je pažljivo objasnila nutricionistkinja Snežana Paučinac. Snežana je vlasnica Instagram stranice sp_nutrition_and_health koja broji preko 37.000 pratilaca. Kao svoj najveći kulinarski uspeh navodi njena dva kuvara- jedan za Američko tržište koji je izašao pre 4 godine i jedan za naše- ,,Osnova Zdrave Ishrane“.  

palačinke od heljde Privatna arhiva/Snežana Paučinac
 

 


Koja je tajna savršenog testa za palačinke?
Kada sam krenula da pravim palačinke receptu moje mame nikada nisu bile iste. Na kraju sam otkrila njenu tajnu, a to je da palaćinke treba što duže mutiti i dodavati vodu ili mleko kao i brašno postepeno a ne sve odjendom da se sipa. 


Postoji li još neki sastojak koji volite da dodate u smesu kako biste joj dali poseban ukus?
Vanilin ekstrakt i malo narendane kore od pomorandže.


Po čemu se heljdino brašno razlikuje od pšeničnog? Zašto je zdravije? 
Heljda je dobar je izvor dijetetskih vlakana, proteina i raznih vitamina i minerala, uključujući mangan, magnezijum i vitamine B. Belo brašno je rafinisano i prerađeno. Lišene su mu mekinje i klice, gde se nalazi većina hranljivih materija. 


Šta nam možete reći o pirinčanom brašnu?
Pirinčano brašno prirodno ne sadrži gluten, ima blag, neutralan ukus, što ga čini pogodnim i za slatka i za slana jela. Odličan je dodatak heljdi da bi se napravila savršena smesa za palačinke.


Naveli ste da su ove palačinke bez glutena. Kakav uticaj gluten ima na naše telo?
Za većinu ljudi gluten je bezopasan i bezbedan za konzumiranje. Međutim, pojedincima sa na primer celijakijom, može izazvati probleme sa varenjem hrane, bol u stomaku, nadimanje, dijareju i malapsorpcija nutrijenata. 


Da li bezglutenske palačinke mogu da pariraju palačinkinkama sa glutenom? Oseća li se razlika u ukusu ili teksturi? 
Ako mene pitate, absolutno mogu da pariraju tradicionalnim palačinkama. Što se tiče teksture, mogu reći da je jako slična kao i ukus. 


Koji je Vaš omiljeni namaz za palačinke? Da li ga pravite ili kupujete?
Ja najviše volim palačinke sa čija džemom od malina ili jagoda. Sa vremena na vreme, volim i da ih namažem i sa čokoladnim namazom.

Na koji način ređate palačinke na tanjir i kako ih obično dekorišete?
Deca najviše vole kada ih zavijem kao rolnice ili kao trougao. Ako jedemo palačinke sa čokoladnim namazom onda ih poslužim uz neko bobičasto voće a ako su sa džemom onda dodamo i trunku šećera u prahu ili mlevenog keksa.
 
Bezglutenske palačinke od heljde
Sastojci:
2 jaja, umućena
 1⁄2 šolje heljdinog brašna
 1⁄2 šolje pirinčanog brašna
 1 1⁄2 šolje gazirane vode
 1 kašičica ekstrakta vanile
 Kokosovo ulje za premazivanje tiganja
Priprema: U posudu srednje veličine stavite jaje, heljdino i pirinčano brašno. Mešajte dok se ne sjedini, pa dodajte gaziranu vodu. Promešajte i proverite gustinu testa (trebalo bi da bude malo ređe od testa za obične američke palačinke). Dodajte 1 kašičicu ekstrakta vanile i promešajte. Podmažite tiganj za palačinke s malo kokosovog ulja i ispecite palačinke kao i obično. Predlažemo da probate ove palačinke sa čija džemom ili sa domaćim čokoladnim namazom.
 

 

Komentari (0)

Loading