STARINSKA BOZA Napitak koji se pio i u kraljevini i u SFRJ i dalje najbolje osvežava na letnjim vrućinama
Nekada se ovaj napitak mogao popiti u svakoj poslasitčarnici a sad samo ostaje sećanje na njega. PA hajde da se podsetimo njegovog osvežavajućeg ukusa.
Boza
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna
10 l vode
1 pakovanje kvasca
Priprema:
Brašno potopite u vodu i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan ga prokuvajte na tihoj vatri. Često mešajte, kako smesa ne bi zagorela i nakon dva sata sklonite sa ringle. Razmutite pakovanje kvasca sa malo šećera, soli i vode. Kad kvasac uskisne, ubacite ga u brašno, dobro promešajte i ponovo ostavite da prenoći. Sutradan dobro procedite bozu, kroz gusto sito, ili još bolje, gazu. Napitak držite u frižideru, pošećerite po ukusu, a popijte ga odmah.
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
PIKANTNA SALATA OD PAPRIKE Prilog koji daje šmek svakom jelu, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto, ova pikantna salata će vas oboriti s nogu.
SOK OD GROŽĐA Krepi organizam u trenu, a potpuno prirodan, zaboravićete na kupovni
Jednostavne pripreme, a nema konzervansa, pravi eliksir zdravlja.
DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, a ukusa koji govori 1000 jezika.
Komentari (0)