LEDENE LIMUN KOCKE SE TOPE U USTIMA Lagane, penaste i mirisne, osvežavaju bolje od sladoleda

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Prave se brzo i lako, a smažu u trenu.

limun kocke
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g kokosa
  • 100 g otopljenog putera
  • 100 ml soka od narandže ili mleka

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 3 kašike gustina
  • 5 kašika šećera
  • rendana korica 1 limuna
  • sok od pola limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g kokosa
  • 100 g putera (sobne temperature)

Za dekoraciju:

  • umućena slatka pavlaka ili šlag
  • kokos ili limunova korica za posipanje

Priprema:

Za koru u većoj činiji pomešajte mleveni keks, kokos i otopljeni puter. Dodajte sok od narandže (ili mleko) i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu koja se lepo sabija. Utisnite je u kalup prečnika oko 24 cm, obložen papirom za pečenje ili providnom folijom, pa stavite u frižider dok pripremate krem. U manjoj šerpi umutite žumanca, šećer, gustin i nekoliko kašika mleka dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte ostatak mleka, vanilin šećer i rendanu limunovu koricu. Kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se krem ne zgusne. Sklonite sa šporeta, dodajte limunov sok i kokos, pa ostavite da se prohladi. Kada je krem mlak, umešajte puter i mešajte dok ne dobijete fin, gladak fil. Prelijte krem preko pripremljene kore i poravnajte. Odozgo premažite umućen šlag ili slatku pavlaku i pospite kokosom ili limunovom koricom. Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno bi bilo da odstoji preko noći.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading