STARINSKO JELO BEZ KAPI ULJA Manastirska pita, puna ukusa, a spremana na vodi
Manastirksa pita se sprema na vodi, odnosno na kuvanom paradajz-soku, fantastičnog je ukusa, sočna, puna nadeva i što je najvažnije - bez ijedne kapi ulja

Potrebno je:
- 500 g kore za pitu
- 2-3 praziluk
- 2 paprike crvene
- 2 ljute papričice
- 500 g šampinjon
- 300 g pirinča
- Ulje, soli, biber, origano
Kore kvasiti mineralnom vodom i uljem.
Priprema:
Skuvajte pirinač i ostavite sa strane. Iseckajte šampinjone i luk na kolutiće (beli i zeleni deo).
U tiganj uspite malo kuvanog paradajza, toliko da prekrije dno, potom dodajte luk i dinstajte tako nekoliko minuta. Dodati šampinjone, poklopite i dinstajte dok ne omekšaju i puste vodu. Skinite poklopac, nastavite sa dinstanjem, ali pazite da tečnost ne ispari potpuno.
U povrće dodajte pirinač, so i biber i druge začine po želji i još malo paradajza, koliko je potrebno da prekrije dno. Izmešajte sve sastojke i sklonite sa ringle, da se prohladi.
Dno tepsije za pečenje obložite pek-papirom, stavite jednu koru, premažite je paradajz-sosom, potom drugu koru i opet premažite, a zatim i treću koru premažite i dodajte nadev. Narednu koru opet premažite kuvanim paradajzom, pospite nadevom i tako ponavljajte dok imate kora i nadeva.
Na vrh idu dve kore koje su, svaka, premazane kuvanim paradajz-sokom.
Ubacite pitu u rernu i pecite pola sata. Čime je izvadite iz rerne, još jednom je premažite paradajz-sokom, prohladite i poslužite.
Možda vas zanima:

ZASLADITE SA U HLADNIM DANIMA Sočna pita sa višnjama, ukus koji podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju
Hrskavi zalogaj koji vas čeka spolja samo je uvod u raj koji se krije među korama

KOMPLETAN UŽITAK Fina pita sa tikvicama, grizom i jogurtom, započnite dan sa savršenim zalogajem
Ovo je jedna fina pita prijatnog ukusa tako da zasigurno ćete uživati u njoj i uvrstiti je u svoj svakodnevni meni

PITA SA ŠAMPINJONIMA Služite uz jogurt ili kiselo mleko, prava eksplozija ukusa
Ukusna i drugačija, a savršena za dane posta.

ČIZBURGER PITA Po receptu bez premca, za prave gurmane i one izbirljive
Sočna pita sa kačkavaljem koji se topi u ustima, ovakvu do sada niste jeli.

SALATA SA CVEKLOM I JABUKAMA Krepi organizam u trenu, a gotova začas
U sočnom spoju sa orasima, ovakvu salatu do sada niste jeli.

HELJDINA KAŠA SA PIRINČEM Zdrava i ukusna, za savršenu užinu
Pravi se lako , a puna vitamina.

BRZI KINOA KEKSIĆI Odlično idu uz šolju kafe ili čaja, a priprema je jednostavna
Savršeni kao brza užina.

KOMPOT OD JABUKA Zdrav i ukusan, krepi organizam u trenu
Najbolje služite uz suve šljive.

DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita sa sirom ukusa koji priča priče
Najbolje služite uz šolju jogurta.
Komentari (0)