BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
Potrebno je
- 800 g kora za baklavu
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g mlevenih pistaća
- 4 kašike griza
- 4 kašike šećera
- 150 ml ulja za premazivanje kora
- 150 g šećera za posipanje kora
- 150 ml ulja
- 150 g maslaca za zalivanje baklave
Priprema
Rernu zagrejte na 220 stepeni. 800 ml vode pomešajte sa 800 g šećera. Kuvajte oko 20 minuta pa pred kraj sipajte sok od limuna. Pustite da se ohladi. Preh obložite papirom za pečenje. Izrežite kore na veličinu pleha. Pomešajte orahe, pistaće, griz i šećer. Poređajte 3 kore premazane uljem i šećerom. Četvrtu pospite mešavinom pistaća, pa petu šećerom i uljem, šestu mešavinom. Jednu koru ostavite sa strane. Isecite baklavu po želji. Ulje zagrejte sa maslacem pa prelijte preko sečene baklave. Odvojenom korom prekrijte baklavu. Pecite oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Temperaturu smanjite na 180 stepeni, a na samom kraju vratite na 220. Skinite dodatnu koru pa prelijte baklavu hladnim šerbetom. Ostavite da se prohladi. Dekorišite mlevenim pistaćima. Prijatno!
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica ukusa koji se ne zaboravlja, a miriše na ljubav
Ako volite klasičnu baklavu, njenu voćnu varijantu ćete obožavati.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti
Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.
POSNA BAKLAVA SA PISTAĆIMA Zasladiće vam dušu i telo, a nestače sa stola odmah
Fenomenalna i slatka, najbolje stavite odmah duplu meru.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Neodoljiva jesenja poslastica koja miriše na ljubav, a mekana kao duša
Fenomanalna i slatka, a vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju.
BANANA TIRAMISU Italijanski klasik na drugačiji način, sočan i kremast
Ako volite klasičan tiramisu, ovaj sa bananama ćete obožavati.
DOMAĆI RATLUK OD LEŠNIKA Savršeno ide sa šoljicom kafe, za prave sladokusce
Fenomenalan slatkiš pogodan i za svečene prilike i slavsku trpezu.
KOLAČ SA ČOKOLADOM I MAKOM Ovo voće mu daje posebnu draž, nema ko vam neće tražiti recept
Fenomenalan desert zbog kog će ukućani stajati u redu za još.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Neodoljiva jesenja poslastica koja miriše na ljubav, a mekana kao duša
Fenomanalna i slatka, a vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju.
BOSANSKA HALVA Domaćice ovako prave decenijama, a priprema je nikad jednostavnija, otopićete se od slatkoće
Neodoljivi desert osvojiće vas od prvog zalogaja, a nema ko vam neće tražiti recept.
Komentari (0)