BOLJE OD LENJE PITE Kolač sa jabukama, orasima i filom, po receptu naših baka!
Kolač sa jabukama i orasima u koju ćete se zaljubiti na prvi zalogaj
Savršena kombinacija jabuka i oraha sa filom od žumanaca.
Bogat i raskošan desert baš za ove jesenje dane. Šećer u receptu možete po želji da smanjite, ako ne volite previše slatko. Ali jedno je sigurno, a to je da će vam se kolač dopasti.
Sastojci:
Kora:
- 8 belanca
- 8 žumanaca
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Sloj od jabuka:
- 150 g šećera
- 300 g jabuka
Fil:
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 5 ml esencije vanile
- 50 g brašna
- 4 žumanca
- 500 ml mleka
Sloj od oraha:
- 150 g šećera
- 150 g jezgra oraha
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, potom dodajte žumanca pa mutite ponovo da se sve sjedini. Na kraju umešajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Sve sjedinite mikserom pa izlijte u pleh. Pecite 30 min. na 180 stepeni. Kada se kora ispekla rasecite je na pola, da dobijete 2 kruga.
Šećer propržiti da se karamelizuje. Dodati očišćene jabuke koje ste iseckali na sitne kockice. Pržiti dok ne omekšaju, a potom ih rasporedite preko kore. Poklopite drugom korom.
Za fil u šerpicu stavite šećer i žumanca, dodajte esenciju vanile, brašno i mešajte žicom dok polako zagrevate. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje. Kada se ukuvalo, dodajte puter pa umutite mikserom. Prelijte preko kore.
Propržite šećer pa dodajte jezgra oraha.Istresite smesu na pek papur pa je malo ohladite. Zatim nožem usitnite orahe i pospite preko žutog fila. Ostavite tortu u frižideru 2h.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
DOMAĆE VANILICE Prave se uz pomoć jednog važnog sastojka, a najbolje su kad odstoje!
Bake su govorile da vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću, jer će se samo tako topiti u ustima
SARAJEVSKA KLJUKUŠA Košta samo 250 dinara, a nema te osobe koja može da joj odoli
Sirotinjsko jelo od krompira, svojevrstan je specijalitet, pa mnogi kažu da je upravo ova pita najsočnija na svetu. Najbolje od svega je što vam za nju uopšte ne treba mnogo novca, a dobićete izvrstan i zdrav obrok
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
PEKU SE U RERNI BEZ KAPI ULJA Faširane šnicle punjene kačkavaljem postaće vaše omiljeno jelo
Ono što ih razlikuje od klasičnih faširanih šnicli je to što su ove punjene kačkavaljem, a recept je toliko jednostavan da će sigurno postati vaše omiljeno jelo. Najbolje od svega je što se peku u rerni, bez kapi ulja.
Komentari (0)