BOLJE OD LENJE PITE Kolač sa jabukama, orasima i filom, po receptu naših baka!
Kolač sa jabukama i orasima u koju ćete se zaljubiti na prvi zalogaj
Savršena kombinacija jabuka i oraha sa filom od žumanaca.
Bogat i raskošan desert baš za ove jesenje dane. Šećer u receptu možete po želji da smanjite, ako ne volite previše slatko. Ali jedno je sigurno, a to je da će vam se kolač dopasti.
Sastojci:
Kora:
- 8 belanca
- 8 žumanaca
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Sloj od jabuka:
- 150 g šećera
- 300 g jabuka
Fil:
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 5 ml esencije vanile
- 50 g brašna
- 4 žumanca
- 500 ml mleka
Sloj od oraha:
- 150 g šećera
- 150 g jezgra oraha
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, potom dodajte žumanca pa mutite ponovo da se sve sjedini. Na kraju umešajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Sve sjedinite mikserom pa izlijte u pleh. Pecite 30 min. na 180 stepeni. Kada se kora ispekla rasecite je na pola, da dobijete 2 kruga.
Šećer propržiti da se karamelizuje. Dodati očišćene jabuke koje ste iseckali na sitne kockice. Pržiti dok ne omekšaju, a potom ih rasporedite preko kore. Poklopite drugom korom.
Za fil u šerpicu stavite šećer i žumanca, dodajte esenciju vanile, brašno i mešajte žicom dok polako zagrevate. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje. Kada se ukuvalo, dodajte puter pa umutite mikserom. Prelijte preko kore.
Propržite šećer pa dodajte jezgra oraha.Istresite smesu na pek papur pa je malo ohladite. Zatim nožem usitnite orahe i pospite preko žutog fila. Ostavite tortu u frižideru 2h.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)