BOLJE OD LENJE PITE Kolač sa jabukama, orasima i filom, po receptu naših baka!
Kolač sa jabukama i orasima u koju ćete se zaljubiti na prvi zalogaj
Savršena kombinacija jabuka i oraha sa filom od žumanaca.
Bogat i raskošan desert baš za ove jesenje dane. Šećer u receptu možete po želji da smanjite, ako ne volite previše slatko. Ali jedno je sigurno, a to je da će vam se kolač dopasti.
Sastojci:
Kora:
- 8 belanca
- 8 žumanaca
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Sloj od jabuka:
- 150 g šećera
- 300 g jabuka
Fil:
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 5 ml esencije vanile
- 50 g brašna
- 4 žumanca
- 500 ml mleka
Sloj od oraha:
- 150 g šećera
- 150 g jezgra oraha
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, potom dodajte žumanca pa mutite ponovo da se sve sjedini. Na kraju umešajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Sve sjedinite mikserom pa izlijte u pleh. Pecite 30 min. na 180 stepeni. Kada se kora ispekla rasecite je na pola, da dobijete 2 kruga.
Šećer propržiti da se karamelizuje. Dodati očišćene jabuke koje ste iseckali na sitne kockice. Pržiti dok ne omekšaju, a potom ih rasporedite preko kore. Poklopite drugom korom.
Za fil u šerpicu stavite šećer i žumanca, dodajte esenciju vanile, brašno i mešajte žicom dok polako zagrevate. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje. Kada se ukuvalo, dodajte puter pa umutite mikserom. Prelijte preko kore.
Propržite šećer pa dodajte jezgra oraha.Istresite smesu na pek papur pa je malo ohladite. Zatim nožem usitnite orahe i pospite preko žutog fila. Ostavite tortu u frižideru 2h.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)