NA SVETOG SAVU PERECE SU OBAVEZNE Prave se po tradicionalnom receptu i svima uspevaju
Jedan od najlepših običaja na Svetog Savu je pravljenje svetosavskih pereca, koje se priređuju u mnogim domaćinstvima i to, kao simbol svetosti i blagoslova, često se daruju članovima porodice i prijateljima.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašičice suhog kvasca
3 kašičice ulja
1 jaje (za premazivanje)
1 kašičica mleka (za premazivanje)
perece
Priprema:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i zapeni.
U većoj posudi pomešajte brašno i so, a zatim dodajte aktivirani kvasac i ulje. Zamesite glatko i mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pazite da testo ne bude previše tvrdo.
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Kada je testo naraslo, podelite ga na manje kuglice i formirajte prece. To možete učiniti tako što ćete svaki komadić testa oblikovati u dugačku lopticu, pa je saviti u obliku slova „S” ili jednostavnog kruga.
Stavite perece na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odstoje još 15 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.
Pre nego što stavite perece u rernu, premažite ih umućenim jajetom pomešanim sa malo mleka, da bi im boja bila lepa i zlatna.
Pecite perece 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Kada su svetosavske perece gotove, poslužite ih tople, uz čaj, kafu ili neku drugu omiljenu napitak. Ove perece ne samo da su ukusne, već i ujedinjuju porodicu u pripremi i uživanju u svetosavskoj tradiciji.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)