NA SVETOG SAVU PERECE SU OBAVEZNE Prave se po tradicionalnom receptu i svima uspevaju
Jedan od najlepših običaja na Svetog Savu je pravljenje svetosavskih pereca, koje se priređuju u mnogim domaćinstvima i to, kao simbol svetosti i blagoslova, često se daruju članovima porodice i prijateljima.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašičice suhog kvasca
3 kašičice ulja
1 jaje (za premazivanje)
1 kašičica mleka (za premazivanje)
perece
Priprema:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i zapeni.
U većoj posudi pomešajte brašno i so, a zatim dodajte aktivirani kvasac i ulje. Zamesite glatko i mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pazite da testo ne bude previše tvrdo.
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Kada je testo naraslo, podelite ga na manje kuglice i formirajte prece. To možete učiniti tako što ćete svaki komadić testa oblikovati u dugačku lopticu, pa je saviti u obliku slova „S” ili jednostavnog kruga.
Stavite perece na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odstoje još 15 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.
Pre nego što stavite perece u rernu, premažite ih umućenim jajetom pomešanim sa malo mleka, da bi im boja bila lepa i zlatna.
Pecite perece 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Kada su svetosavske perece gotove, poslužite ih tople, uz čaj, kafu ili neku drugu omiljenu napitak. Ove perece ne samo da su ukusne, već i ujedinjuju porodicu u pripremi i uživanju u svetosavskoj tradiciji.
ŠPANSKA PITA Proveren recept za savršenu večeru ili doručak, a gotova očas posla!
Omiljena pita za koju se uvek traži dodatak
FANTASTIČAN RECEPT NAŠIH BAKA Brze piroške sa sirom, mekane i vazdušaste
Ne znate šta ćete za večeru ili doručak, a možda bi i nešto na brzaka grickali, evo brzih piroški za vas
NAJBOLJA PITA SA JUGA SRBIJE Probajte čuvenu vranjansku samsu
Ako do sada niste probali, obavezno je napravite, oduševićete se
Savršen recept za kukuruzni hleb: Hrskav spolja, mekan iznutra
Recept koji vam donosimo možete iskoristiti i za pripremu mini kukuruznih pogačica koje se peku u kalupima za mafine
JEFTIN RUČAK Zapečeni krompir sa slaninom, ukusan obrok za dva dana
Jelo od slanine i krompira može da se jede i sutradan za ručak, odlično je kada se podgreje.
Komentari (0)