NA SVETOG SAVU PERECE SU OBAVEZNE Prave se po tradicionalnom receptu i svima uspevaju

Jelena Vukelić

10:42

Bakina vanglica 0

Jedan od najlepših običaja na Svetog Savu je pravljenje svetosavskih pereca, koje se priređuju u mnogim domaćinstvima i to, kao simbol svetosti i blagoslova, često se daruju članovima porodice i prijateljima.

perece
Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

250 ml mlake vode

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 kašičice suhog kvasca

3 kašičice ulja

1 jaje (za premazivanje)

1 kašičica mleka (za premazivanje)

 

perece

Priprema:

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i zapeni.

U većoj posudi pomešajte brašno i so, a zatim dodajte aktivirani kvasac i ulje. Zamesite glatko i mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pazite da testo ne bude previše tvrdo.

Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Kada je testo naraslo, podelite ga na manje kuglice i formirajte prece. To možete učiniti tako što ćete svaki komadić testa oblikovati u dugačku lopticu, pa je saviti u obliku slova „S” ili jednostavnog kruga.

Stavite perece na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odstoje još 15 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.

Pre nego što stavite perece u rernu, premažite ih umućenim jajetom pomešanim sa malo mleka, da bi im boja bila lepa i zlatna.

Pecite perece 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Kada su svetosavske perece gotove, poslužite ih tople, uz čaj, kafu ili neku drugu omiljenu napitak. Ove perece ne samo da su ukusne, već i ujedinjuju porodicu u pripremi i uživanju u svetosavskoj tradiciji.

Komentari (0)

Loading