POSNA PITA “NA BAŠTENSKI NAČIN” Sočna, hrskava i gotova bez muke – nestaje dok je vruća

Slobodanka Ćorić

14:05

Bakina vanglica 0

Odlična je za ručak, večeru ili posluženje gostima.

pita
bakina kuhinja

Ovo je pita koju svi obožavaju u vreme posta: spolja hrskava, iznutra sočna, puna ukusa i mirisa povrća. Pravi se brzo, ne zahteva nikakav specijalan trud, a izgleda i miriše kao iz domaće pekare. Odlična je za ručak, večeru ili posluženje gostima.

pita bakina kuhinja
 

 

Sastojci

Kore:

500 g tankih kora

Ulje:

oko 200 ml ukupno (za fil, premazivanje i pleh)

Punjenje:

500 g krompira (na kockice ili narendan i isceđen)

1 glavica crnog luka

1 crvena paprika

1 veći paradajz

1/2 veze svežeg peršuna

Začini:

1 kašičica slatke paprike

1/2 kašičice bibera

1 kašika suvog začina

so po ukusu

pita bakina kuhinja
 

Priprema

U dublji tiganj sipajte ulje i kratko propržite sitno seckani luk i papriku, samo da omekšaju – ne treba da dobiju boju. Prebacite ih u veću činiju.

Dodajte krompir, sitno seckan paradajz, peršun i sve začine. Dobro promešajte da se sve poveže – fil treba da bude sočan.

Pleh premažite uljem. Položite jednu koru i premažite je uljem. Preko stavite drugu koru (ona se ne premazuje), pa rasporedite deo fila.

Zarolajte u rolnu i stavite u pleh. Svaku rolnu presecite prvo na pola, pa svaku polovinu još jednom – da dobijete male komade. Premažite preostalim uljem.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40 minuta, dok pita ne postane rumena i hrskava.

Izvadite iz rerne i ostavite da se kratko prohladi bez pokrivanja – zadržaće savršenu hrskavost.

SAVET PLUS:
Ako volite, možete dodati i par kašika rendane tikvice ili šargarepe – pita će biti još sočnija.

Spolja pucketava, iznutra mekana i puna ukusa – ovo je pita koja miriše na domaćinstvo i uvek nestaje iz tepsije u rekordnom roku.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading