PRAVA PRAVCATA BOSANSA POSLASTICA Originalni recept za tufahije - ovako se spremaju od davnina
Uz tufahije se pije kafa
Potrebno vam je:
- 1kg šećera
- 1 kg jabuka
- 200 g oraha
- 150 g suvog grožđa
- 2,5 dcl slatke pavlake
- vanilin šećer
- cimet i vanila
Priprema:
Šećer nalijte sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvajte. Dodajte u šećerni sirup vanilin šećer. U medjuvremenu jabuke ogulite od kore i produbite ih, očistite ih od semenki.
Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvajte kratko jabuke dok ne omekšaju ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade.
U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji i napravite smesu sa kojom punite jabuke. Napunjene jabuke poređate u posudu, prelijete šećernim sirupom i stavite u frižider.
Služite tufahije hladne prelivene sa slatkom pavlakom.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)