GRČKA GALATOPITA Jeftina, izdašna i savršena, i dupla mera će biti malo!
Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.
Potrebno je:
- 1,2 litra punomasnog mleka
- 250 g šećera
- 1 kašika vanile
- 150 g griza, plus malo za podmazivanje
- 3 jaja
- malo rendane limunove kore
- 100 g putera, plus malo za podmazivanje
Za serviranje:
- med
- cimet
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpi pomešajte mleko i šećer na srednje jakoj vatri, pa ostavite da se zagreva 5 minuta. U jednoj posudi umutite jaja, griz i limunovu koru. Sipajte polako vruće mleko u ovu smesu, uz neprestano mešanje. Vratite nazad u šerpu pa dodajte vanilu i puter. Kuvajte uz neprestano mešanje na srednjoj vatri. Onda skinite sa vatre. U pleh obložen pek-papirom pospite malo griza pa sipajte smesu. Pecite 45 minuta. Pustite da se galatopita potpuno prohladi, pa služite uz dodatak meda i cimeta.
Možda vas zanima:
GRČKA BUGACA Mirisna pita sa grizom koja će vas zasladiti u trenu, po originalnom receptu
Sa hrskavim korama i kremastim filom, za pravo uživanje.
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)