TURSKA LOKMA Hiljade godina je recept čuven u strogoj tajnosti
Tradicionalna turska poslastica pravi se od prženog testa i sirupa.
Potrebno je:
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- šolja vode
- 1/2 limuna
- 2 šolje meda
- cimet
- sitno iseckani orasi
Priprema:
Vodu i kvasac pomešajte pa promešajte i ostavite 5 minuta, dok se kvasac ne aktivira. Dodajte mleko, brašno, šećer, so i maslinovo ulje. Mutite oko 2 minuta, sve dok ne dobijete glatku smesu. Posudu prekrijte folijom i pustite da odstoji na toplom sat vremena,dok ne naraste. Sipajte testo u vruće ulje i pržite dok ne dobije zlatnožutu boju. Ređajte krofnice na papirni ubrus da se ocede od viška ulja. U manjoj posudi zakuvajte šećer, vodu, limun i med, uz neprestano mešanje. Toplim sirupom prelijte krofnice pa ih pospite cimetom i orasima.
Možda vas zanima:
MEKANE KROFNICE MIRIŠU NA LJUBAV Sočne i vazdušaste, otopićete se od miline
Prave se lako, a osvajaju na prvi zalogaj.
BRZE KROFNICE Vazdušaste i mekane kao duša, otopićete se od miline
Najbolje odmah stavite duplu meru.
SLATKE KROFNICE SA SIROM RAJ ZA NEPCA Priprema je jednostavna, a ukus božanstven
Klasik na drugačiji način, ukusa koji priča priče.
NEODOLJIVE KROFNICE ZA JUTRO KOJE SE PAMTI Vazdušaste i mekane, pojedu se odmah
Savršene za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)