TURSKA LOKMA Hiljade godina je recept čuven u strogoj tajnosti
Tradicionalna turska poslastica pravi se od prženog testa i sirupa.
Potrebno je:
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- šolja vode
- 1/2 limuna
- 2 šolje meda
- cimet
- sitno iseckani orasi
Priprema:
Vodu i kvasac pomešajte pa promešajte i ostavite 5 minuta, dok se kvasac ne aktivira. Dodajte mleko, brašno, šećer, so i maslinovo ulje. Mutite oko 2 minuta, sve dok ne dobijete glatku smesu. Posudu prekrijte folijom i pustite da odstoji na toplom sat vremena,dok ne naraste. Sipajte testo u vruće ulje i pržite dok ne dobije zlatnožutu boju. Ređajte krofnice na papirni ubrus da se ocede od viška ulja. U manjoj posudi zakuvajte šećer, vodu, limun i med, uz neprestano mešanje. Toplim sirupom prelijte krofnice pa ih pospite cimetom i orasima.
Možda vas zanima:
MEKANE KROFNICE MIRIŠU NA LJUBAV Sočne i vazdušaste, otopićete se od miline
Prave se lako, a osvajaju na prvi zalogaj.
BRZE KROFNICE Vazdušaste i mekane kao duša, otopićete se od miline
Najbolje odmah stavite duplu meru.
SLATKE KROFNICE SA SIROM RAJ ZA NEPCA Priprema je jednostavna, a ukus božanstven
Klasik na drugačiji način, ukusa koji priča priče.
NEODOLJIVE KROFNICE ZA JUTRO KOJE SE PAMTI Vazdušaste i mekane, pojedu se odmah
Savršene za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)