TURSKA LOKMA Hiljade godina je recept čuven u strogoj tajnosti

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Tradicionalna turska poslastica pravi se od prženog testa i sirupa.

lokma
Printscreen

Potrebno je:

  • 240 g mlakog mleka
  • 240 g mlake vode
  • 15 g suvog kvasca
  • 450 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • ulje za prženje

Za sirup:

  • 2 šolje šećera
  • šolja vode
  • 1/2 limuna
  • 2 šolje meda
  • cimet
  • sitno iseckani orasi

Priprema:

Vodu i kvasac pomešajte pa promešajte i ostavite 5 minuta, dok se kvasac ne aktivira. Dodajte mleko, brašno, šećer, so i maslinovo ulje. Mutite oko 2 minuta, sve dok ne dobijete glatku smesu. Posudu prekrijte folijom i pustite da odstoji na toplom sat vremena,dok ne naraste. Sipajte testo u vruće ulje i pržite dok ne dobije zlatnožutu boju. Ređajte krofnice na papirni ubrus da se ocede od viška ulja. U manjoj posudi zakuvajte  šećer, vodu, limun i med, uz neprestano mešanje. Toplim sirupom prelijte krofnice pa ih pospite cimetom i orasima.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading