ŠAKŠUKA Omiljeno jelo sa Bliskog istoka koje pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

15:30

Kulinarski globus 0

Lagano i jednostavno jelo savršeno je za letnje vrućine.

šakšuka
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 čili papričica
  • 2 konzerve seckanog paradajza
  • 1,5 kašika koncentrata paradajza
  • 1 kašika šećera
  • 4 jajeta
  • 2 kašike svežeg peršuna

Priprema:

U velikom dubokom tiganju zagrejte ulje, na srednjoj vatri. Propržite seckan luk oko 5 minuta, pa dodajte beli luk i čili i pržite 30 sekundi. Onda dodajte konzervirani paradajz, paradajz pire i šećer i prokuvajte. Zatim smanjite vatru i krčkajte oko 10 minuta, nepoklopljeno na tihoj vatri, sve dok se sos ne zgusne.Posolite i pobiberite. Špatulom napravite 4 udubljenja pa u svako razbijte po jedno jaje. Onda poklopite i kuvajte oko 6 minita, sve dok se belanca ne skuvaju.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading