KARIDOPITA BUDI USPOMENE SA MORA Grčka poslastica sa orasima za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Najbolje služite uz toplu kafu.

karidopita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 g putera, nesoljenog, omekšalog
  • 1 šolja šećera
  • 6 žumanaca + 6 belanaca
  • 1 kašika konjaka 
  • 1 narandža 
  • 300g oraha 
  • 2 šolje prezli
  • 3 kašičice cimeta
  • 2 kašičice praška za pecivo

i za sirup:

  • 3 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite šećer sa puterom pa dodajte žuanca, brendi i sok od narandže. Dobro sjedinite. Zasebno sjedinite orahe, prezle, začin i prašak za pecivo. Polako sjedinite obe smese.U jednoj posudi belanca umutite u čvrst šne, pa kašikom lagano umešajte u testo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je pečen. U šerpi zakuvajte vodu, šećer, cimet i limunov sok. Nakon što proključaju smanjite temperaturu pa krčkajte još 10 ak minuta. Zatim ostavite pečen kolač da se prohladi. Na kraju ga zalijte pripremljenim sirupom.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading