KARIDOPITA BUDI USPOMENE SA MORA Grčka poslastica sa orasima za sve svečane prilike
Najbolje služite uz toplu kafu.
Potrebno je:
- 250 g putera, nesoljenog, omekšalog
- 1 šolja šećera
- 6 žumanaca + 6 belanaca
- 1 kašika konjaka
- 1 narandža
- 300g oraha
- 2 šolje prezli
- 3 kašičice cimeta
- 2 kašičice praška za pecivo
i za sirup:
- 3 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 1 štapić cimeta
- 1 kašika soka od limuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite šećer sa puterom pa dodajte žuanca, brendi i sok od narandže. Dobro sjedinite. Zasebno sjedinite orahe, prezle, začin i prašak za pecivo. Polako sjedinite obe smese.U jednoj posudi belanca umutite u čvrst šne, pa kašikom lagano umešajte u testo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je pečen. U šerpi zakuvajte vodu, šećer, cimet i limunov sok. Nakon što proključaju smanjite temperaturu pa krčkajte još 10 ak minuta. Zatim ostavite pečen kolač da se prohladi. Na kraju ga zalijte pripremljenim sirupom.
Možda vas zanima:
ČUPAVA KATA OMILJENI KOLAČ STARE JUGOSLAVIJE Svaka domaćica je znala recept
Priprema je jednostavna, a svi ga vole.
ČOKOLADNE KOCKE SA ORASIMA Kremaste i jednostavne, a po ukusu im nema ravnih
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
ORAH KOCKE PO RECEPTU STAROM 50 GODINA A savršene za svečanu i slavsku trpezu
Kremaste i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)