PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil

Ivana Pavlović

10:30

Kulinarski globus 0

Ukrasiće svaku svečanu trpezu.

posna šerbet torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 8 jaja
  • 300 g crne čokolade
  • 450 g šećera
  • 250 g putera
  • 1 pakovanje oblandi

Glazura:

  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Žicom sjedinite jaja sa šećerom pa mutite dok ne postanu penasta. Smesu zatim kuvajte na pari, uz neprestano mešanje, dok se kristali šećera ne istope, a jaja postanu gusta. Onda dodajte polomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Zasebno umutite puter pa dodajte kašiku po kašiku čokoladnog fila. Mikserom dobro umutite. Zatim podelite fil na 4 jednaka dela pa njime filujte oblande. Pritisnite ih nečim teškim pa ostavite 2 sata da se ohlade. Čokoladu otopite sa uljem da dobijete glazuru. Njima prelijte oblande.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading