TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

gozleme
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za fil:

  • 300 g svežeg spanaća
  • 200 g kravljeg sira
  • 1 glavica luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

U jednoj velikoj posudi pomešajte brašno i so. Polako sipajte mlaku vodu i maslinovo ulje pa mešajte dok ne dobijete glatko testo. Onda ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mesite 5 minuta. Pokrijte testo krpom i ostavite pola sata da odstoji. Propržite luk na zagrejanom maslinovom ulju na tiganju. Zatim dodajte spanać i kuvajte dok ne omekša. Skinite s vatre pa dodajte izmrvljeni kravlji sir. Potom posolite i pobiberite. Podelite testo na 6 jednakih delova, pa svaki razvucite u pravougaonik ili krug. Nanesite fil na polovinu testa, pa poklopite drugom polovinom i zatvorite ivice pritiskajući prstima. Pecite gozleme u zagrejanom tiganju bez ulja, oko 2 do 3 minuta sa svake strane, na srednjoj temperaturi.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading