Tartiflet sa karfiolom: Obožavaćete ga i to posle prvog zalogaja

Alo.rs/I.V.

10:47

Kulinarski globus 0

Ako ne volite karfiol, u ovoj kombinaciji ćete ga obožavati

Tartiflet sa karfiolom: Obožavaćete ga i to posle prvog zalogaja
Shutterstock

1/2 glavice karfiola

50 g putera

200 g dimljene slanine

2 čena belog luka

200 ml belog vina

300 ml pavlake za kuvanje

200 g mekog sira

Priprema:

Cvetove karfiola odvojte i prokuvajte. Ocedite ih pa ih propržite na puteru. U istom tiganju propržite sitno seckanu slaninu i beli luk. Sipajte belo vino, pa kad proključa ubacite pavlaku. Kad se sjedini, dodajte cvetove karfiola pa isključite ringlu. Sve prebacite u tepsiju, pa poređajte meki sir. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, dok sir ne dobije zlatnu boju i postane hrskav.

SAVET Možete izbaciti pavlaku i povećati količinu sira

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading