SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke

Alo.rs/B. Paunović

09:00

Kulinarski globus 0

Oduševite sve za stolom.

trpeza
unsplash.com

Empanade

Sastojci:

Za fil:

1 čen belog luka

1 ljuta papričica

250 g mlevene govedine

1 glavica crnog luka

100 g suvog grožđa

6 maslina

so, biber

Za testo:

50 ml vode

200 g brašna

50 g maslaca

1 kašičica paprike

1 kašičica soli

Priprema:

U činiju sa brašnom dodajte so i alevu papriku, pa promešajte. Maslac isecite na sitnije komade, dodajte ga, pa mešajte dok se ne raspadne. Dodajte vodu i mesite testo dok se svi sastojci ne sjedine. Podelite testo na 12 jednakih delova, oblikujte kuglice, pa ih ostavite da odstoje oko pola sata. Fil: Beli luk prositnite, crni luk isecite na što sitnije kocke, a ljutu papričicu na kolutiće. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, pa propržite crni luk nekoliko minuta. Dodajte beli luk i ljutu papričicu i još malo propržite. Dodajte mleveno meso i pržite oko 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Nakon što se fil skuvao, dodajte suvo grožđe, iseckane jaje i  masline. Testo: Pospite brašnom radnu površinu, pa oklagijom razvijte testo na dva kruga prečnika oko 12 cm. Na polovinu prvog stavite fil. Poklopite fil drugom polovinom. Pritisnite ivice prstima da se dva sloja testa sjedine. Pređite još jednom preko ivica vrhom viljuške. Poslažite empanade u podmazan pleh i pecite ih u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading