SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
Empanade
Sastojci:
Za fil:
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
250 g mlevene govedine
1 glavica crnog luka
100 g suvog grožđa
6 maslina
so, biber
Za testo:
50 ml vode
200 g brašna
50 g maslaca
1 kašičica paprike
1 kašičica soli
Priprema:
U činiju sa brašnom dodajte so i alevu papriku, pa promešajte. Maslac isecite na sitnije komade, dodajte ga, pa mešajte dok se ne raspadne. Dodajte vodu i mesite testo dok se svi sastojci ne sjedine. Podelite testo na 12 jednakih delova, oblikujte kuglice, pa ih ostavite da odstoje oko pola sata. Fil: Beli luk prositnite, crni luk isecite na što sitnije kocke, a ljutu papričicu na kolutiće. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, pa propržite crni luk nekoliko minuta. Dodajte beli luk i ljutu papričicu i još malo propržite. Dodajte mleveno meso i pržite oko 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Nakon što se fil skuvao, dodajte suvo grožđe, iseckane jaje i masline. Testo: Pospite brašnom radnu površinu, pa oklagijom razvijte testo na dva kruga prečnika oko 12 cm. Na polovinu prvog stavite fil. Poklopite fil drugom polovinom. Pritisnite ivice prstima da se dva sloja testa sjedine. Pređite još jednom preko ivica vrhom viljuške. Poslažite empanade u podmazan pleh i pecite ih u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJBOLJA JE PILETINA NA INDIJSKI NAČIN Jelo se zove Tika masala i strašno je ukusan
Sve sastojke volite, sigurno.
ZAČINI SU GLAVNI U OVOM OBROKU Mongolska supa ni nalik našoj!
Oduševiće vas neobičan ukus.
KAKO IM ODOLETI? Belgijski vafli - sočni i mekani ko duša
Upustite se u kulinarstvo Belgije.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)