SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke

Alo.rs/B. Paunović

09:00

Kulinarski globus 0

Oduševite sve za stolom.

trpeza
unsplash.com

Empanade

Sastojci:

Za fil:

1 čen belog luka

1 ljuta papričica

250 g mlevene govedine

1 glavica crnog luka

100 g suvog grožđa

6 maslina

so, biber

Za testo:

50 ml vode

200 g brašna

50 g maslaca

1 kašičica paprike

1 kašičica soli

Priprema:

U činiju sa brašnom dodajte so i alevu papriku, pa promešajte. Maslac isecite na sitnije komade, dodajte ga, pa mešajte dok se ne raspadne. Dodajte vodu i mesite testo dok se svi sastojci ne sjedine. Podelite testo na 12 jednakih delova, oblikujte kuglice, pa ih ostavite da odstoje oko pola sata. Fil: Beli luk prositnite, crni luk isecite na što sitnije kocke, a ljutu papričicu na kolutiće. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, pa propržite crni luk nekoliko minuta. Dodajte beli luk i ljutu papričicu i još malo propržite. Dodajte mleveno meso i pržite oko 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Nakon što se fil skuvao, dodajte suvo grožđe, iseckane jaje i  masline. Testo: Pospite brašnom radnu površinu, pa oklagijom razvijte testo na dva kruga prečnika oko 12 cm. Na polovinu prvog stavite fil. Poklopite fil drugom polovinom. Pritisnite ivice prstima da se dva sloja testa sjedine. Pređite još jednom preko ivica vrhom viljuške. Poslažite empanade u podmazan pleh i pecite ih u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading