SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
Empanade
Sastojci:
Za fil:
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
250 g mlevene govedine
1 glavica crnog luka
100 g suvog grožđa
6 maslina
so, biber
Za testo:
50 ml vode
200 g brašna
50 g maslaca
1 kašičica paprike
1 kašičica soli
Priprema:
U činiju sa brašnom dodajte so i alevu papriku, pa promešajte. Maslac isecite na sitnije komade, dodajte ga, pa mešajte dok se ne raspadne. Dodajte vodu i mesite testo dok se svi sastojci ne sjedine. Podelite testo na 12 jednakih delova, oblikujte kuglice, pa ih ostavite da odstoje oko pola sata. Fil: Beli luk prositnite, crni luk isecite na što sitnije kocke, a ljutu papričicu na kolutiće. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, pa propržite crni luk nekoliko minuta. Dodajte beli luk i ljutu papričicu i još malo propržite. Dodajte mleveno meso i pržite oko 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Nakon što se fil skuvao, dodajte suvo grožđe, iseckane jaje i masline. Testo: Pospite brašnom radnu površinu, pa oklagijom razvijte testo na dva kruga prečnika oko 12 cm. Na polovinu prvog stavite fil. Poklopite fil drugom polovinom. Pritisnite ivice prstima da se dva sloja testa sjedine. Pređite još jednom preko ivica vrhom viljuške. Poslažite empanade u podmazan pleh i pecite ih u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAJBOLJA JE PILETINA NA INDIJSKI NAČIN Jelo se zove Tika masala i strašno je ukusan
Sve sastojke volite, sigurno.
ZAČINI SU GLAVNI U OVOM OBROKU Mongolska supa ni nalik našoj!
Oduševiće vas neobičan ukus.
KAKO IM ODOLETI? Belgijski vafli - sočni i mekani ko duša
Upustite se u kulinarstvo Belgije.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)