PIKANTNE MEKSIČKE ENČILADE Tortilje kakve niste probali, prste da poližete

Izvor: Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Enčilade iz Meksika ili pečene punjene kukuruzne tortilje. Posebne su jer se pre pečenja preliju sosom, pa su veoma sočne.

meksičke enčilade
Shutterstock

Potrebno je

Izdinstajte seckano povrće na ulju, pa dodajte mleveno meso i ostavite da se sve zajedno lepo zapeče. Dodajte sok od paradajza, začine, pa krčkajte još par minuta. Za sos pomešajte pavlaku za kuvanje i sok od paradajza. Tortilje napunite smesom od mesa i povrća. Na dno pleha stavite malo sosa, pa poređajte tortilje i prelijte ih ostatkom sosa, pospite kačkavaljem i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading