ŠTOLEN Dolazi iz Nemačke, postoji već vekovima, ima sopstveni festival a obavezan je na Božićnoj trpezi

Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Nemački voćni hleb, nastao još u 15. veku, tradicionalno se priprema za Božić. Kada je nastao, nije bio sličan ovom današnjem, pravio se kao običan hleb. Kako je vreme prolazilo, dodavani su mu orasi, kandirano voće i ostali sastojci. Koliko je ovaj kolač značajan, govori podatak da u Drezdenu ima svoj festival, koji se organizuje svake godine. Tada se štolen sprema u džinovskom obliku, zove se kristštolen, seče se i prodaje na komade, a deo novca ide u dobrotvorne svrhe. Prvi kristštolen napravljen je 1730. godine i težio je 1.800 kilograma.

štolen
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 300 g suvog voća 
  • 100 g orašastih plodova 
  • 100 g kandiranih citrusa
  • 300 g putera
  • 200 ml svežeg mleka
  • 150 g šećera u prahu
  • 50 g meda
  • 50 ml brendija
  • 1 supena kašika mešavine začina
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 prstohvat soli

Priprema:
Isecite sitno suvo voće, prelijte ga brendijem i pustite par sati da odstoji. Zagrejte mleko, pa mu dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se aktivira na toplom. Prosejte preostalo brašno, pa mu dodajte so i začine. U sredini napravite udubljenje, pa sipajte mleko sa kvascem. Puter isecite na kockice i stavite oko udubljenja. Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće oceđeno od tečnosti. Kad se testo udvostruči, još jednom ga premesite. Oblikujte kao štolen i stavite u pleh obložen pek-papirom. Ostavite da nadođe još 1 sat, pa pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori. Premažite ga rastopljenim maslacem dok je još topao i pospite šećerom u prahu.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading