ŠTOLEN Dolazi iz Nemačke, postoji već vekovima, ima sopstveni festival a obavezan je na Božićnoj trpezi

Izvor: Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Nemački voćni hleb, nastao još u 15. veku, tradicionalno se priprema za Božić. Kada je nastao, nije bio sličan ovom današnjem, pravio se kao običan hleb. Kako je vreme prolazilo, dodavani su mu orasi, kandirano voće i ostali sastojci. Koliko je ovaj kolač značajan, govori podatak da u Drezdenu ima svoj festival, koji se organizuje svake godine. Tada se štolen sprema u džinovskom obliku, zove se kristštolen, seče se i prodaje na komade, a deo novca ide u dobrotvorne svrhe. Prvi kristštolen napravljen je 1730. godine i težio je 1.800 kilograma.

štolen
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 300 g suvog voća 
  • 100 g orašastih plodova 
  • 100 g kandiranih citrusa
  • 300 g putera
  • 200 ml svežeg mleka
  • 150 g šećera u prahu
  • 50 g meda
  • 50 ml brendija
  • 1 supena kašika mešavine začina
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 prstohvat soli

Priprema:
Isecite sitno suvo voće, prelijte ga brendijem i pustite par sati da odstoji. Zagrejte mleko, pa mu dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se aktivira na toplom. Prosejte preostalo brašno, pa mu dodajte so i začine. U sredini napravite udubljenje, pa sipajte mleko sa kvascem. Puter isecite na kockice i stavite oko udubljenja. Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće oceđeno od tečnosti. Kad se testo udvostruči, još jednom ga premesite. Oblikujte kao štolen i stavite u pleh obložen pek-papirom. Ostavite da nadođe još 1 sat, pa pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori. Premažite ga rastopljenim maslacem dok je još topao i pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)