PAELJA OBARA S NOGU Španski delikates koji osvaja na prvi zalogaj, prste da poližete

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Tradicionalno špansko jelo poreklom iz Valensije, u originalu se pravi sa morskim plodovima, a danas postoje i brojne verzije sa mesom. Priprema nije komplikovana, a miris i ukus osvojiće vas na prvi zalogaj.

paelja
Shutterstock

Sastojci

  • 3 čena belog luka
  • 1/2 crnog luka
  • 1/2 crvene paprike
  • 250 g lignji (očišćenih) 
  • 12 sirovih škampa (oguljenih i očišćenih)
  • 8 svežih dagnji (očišćenih)
  • 120 ml paradajz sosa
  • 1/2 kašičice slatke paprike 
  • 600 ml ribljeg bujona
  • 200 g pirinča
  • 2 kriške limuna
  • šaka sitno iseckanog peršuna

Priprema

Zagrejte u tiganju malo ulja, pa dodajte sos i iseckane i očišćene lignje. Dobro promešajte pa pržite 2 minuta, a onda izvadite iz tiganja. U tiganj dodajte sitno seckani crni luk, kao i mleveni beli. Dodajte još malo ulja i promešajte. Kada luk malo omekša dodajte seckanu papriku. Sipajte paradajz sos, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i promešajte. Kada se sos zgusne, vratite lignje, pa sipajte riblji bujon. Dodajte pirinač nakon što bujon provri, a za 5 minuta dodajte i dagnje i očišćene škampe. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon, a zatim vratite, pa još dva minuta kuvajte na najjačoj temperaturi. Posle 5 minuta otkrijte tiganj i ukrasite paelju, kriškama limuna i sitno seckanim peršunom.

 

čokoladna babka

BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta

19:00

19 oktobar, 2024

Kulinarski globus

Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

Komentari (0)

Loading