PAELJA OBARA S NOGU Španski delikates koji osvaja na prvi zalogaj, prste da poližete
Tradicionalno špansko jelo poreklom iz Valensije, u originalu se pravi sa morskim plodovima, a danas postoje i brojne verzije sa mesom. Priprema nije komplikovana, a miris i ukus osvojiće vas na prvi zalogaj.
Sastojci
- 3 čena belog luka
- 1/2 crnog luka
- 1/2 crvene paprike
- 250 g lignji (očišćenih)
- 12 sirovih škampa (oguljenih i očišćenih)
- 8 svežih dagnji (očišćenih)
- 120 ml paradajz sosa
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 600 ml ribljeg bujona
- 200 g pirinča
- 2 kriške limuna
- šaka sitno iseckanog peršuna
Priprema
Zagrejte u tiganju malo ulja, pa dodajte sos i iseckane i očišćene lignje. Dobro promešajte pa pržite 2 minuta, a onda izvadite iz tiganja. U tiganj dodajte sitno seckani crni luk, kao i mleveni beli. Dodajte još malo ulja i promešajte. Kada luk malo omekša dodajte seckanu papriku. Sipajte paradajz sos, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i promešajte. Kada se sos zgusne, vratite lignje, pa sipajte riblji bujon. Dodajte pirinač nakon što bujon provri, a za 5 minuta dodajte i dagnje i očišćene škampe. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon, a zatim vratite, pa još dva minuta kuvajte na najjačoj temperaturi. Posle 5 minuta otkrijte tiganj i ukrasite paelju, kriškama limuna i sitno seckanim peršunom.
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)