PAELJA OBARA S NOGU Španski delikates koji osvaja na prvi zalogaj, prste da poližete
Tradicionalno špansko jelo poreklom iz Valensije, u originalu se pravi sa morskim plodovima, a danas postoje i brojne verzije sa mesom. Priprema nije komplikovana, a miris i ukus osvojiće vas na prvi zalogaj.
Sastojci
- 3 čena belog luka
- 1/2 crnog luka
- 1/2 crvene paprike
- 250 g lignji (očišćenih)
- 12 sirovih škampa (oguljenih i očišćenih)
- 8 svežih dagnji (očišćenih)
- 120 ml paradajz sosa
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 600 ml ribljeg bujona
- 200 g pirinča
- 2 kriške limuna
- šaka sitno iseckanog peršuna
Priprema
Zagrejte u tiganju malo ulja, pa dodajte sos i iseckane i očišćene lignje. Dobro promešajte pa pržite 2 minuta, a onda izvadite iz tiganja. U tiganj dodajte sitno seckani crni luk, kao i mleveni beli. Dodajte još malo ulja i promešajte. Kada luk malo omekša dodajte seckanu papriku. Sipajte paradajz sos, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i promešajte. Kada se sos zgusne, vratite lignje, pa sipajte riblji bujon. Dodajte pirinač nakon što bujon provri, a za 5 minuta dodajte i dagnje i očišćene škampe. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon, a zatim vratite, pa još dva minuta kuvajte na najjačoj temperaturi. Posle 5 minuta otkrijte tiganj i ukrasite paelju, kriškama limuna i sitno seckanim peršunom.
BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta
Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
GALATOPITA Jeftina, a izdašna grčka poslastica od mleka koja osvaja od prvog zalogaja
Kremasti kolač za sva vremena i prilike.
ĆUROSI Jednostavna mirisna poslastica koja donosi duh Španije, spolja hrskava, a iznutra sočna
Trebaju vam sastojci koje već imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
HALONGROTOR Očaravajući švedski kolačići sa džemom, u pravoj eksploziji ukusa
Idealni za slavsku trpezu, ali i lepo druženje sa prijateljima.
TEKSAŠKI KOLAČ Jednostavni američki kolač skupog ukusa, u neodoljivom spoju sa orasima
Neodoljivi spoj biskvita i pekan oraha u originalnoj verziji, za one izbirljive.
Komentari (0)