POSNI PREBRANAC Tradicionalno jelo iz bakine kuhinje, držaće vas dugo sitim, a ukusa koji se ne zaboravlja

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Sočan i slasan, a ukućani će stajati u redu za još.

posni prebranac
Shutterstock

Potrebno je

  • 250 g pasulja tetovca
  • 350 g luka isečenog na rebarca 
  • 150 g praziluka, isečenog na kolutiće
  • 1 čen sitno isečenog belog luka
  • pola glavice sitno isečenog crvenog luka
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • pola kašičice slatke začinske paprike
  • so i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 3 lista lorbera

Priprema:
Pasulj operite pa nalijte vodu i ostavite da nabubri preko noći. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odlijte vodu i sipajte novu pa kuvajte pasulj 10 minuta i opet odlijte vodu. Kad provri, dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša. Pržite luk i praziluk u tiganju  dok se ne karamelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Skinite sa ringle i začinite. U jednu posudu sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja, posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Pola količine luka rasporedite po pasulju pa ponovite  ceo postupak sa ostatkom pasulja, luka i začina. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, začinite po ukusu i stavite u rernu. Zapecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading