ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.

čokoladna torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 330 g maslaca i još malo za mazanje lima za pečenje
  • šolja vruće vode
  • 30 g gorkog kakaa
  • 30 g tamne čokolade naseckane na komadiće
  • 350 g višenamenskog brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 350 g smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • šolja kisele pavlake

Za čokoladnu glazuru:

  • 130 g šećera
  • 5 belanaca
  • 330 g maslaca
  • 250 g otopljene tamne čokolade

 

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Pek papirom obložite 2 okrugla kalupa. U jednoj posudi pomešajte vrućključalu vodu, kakao i čokoladu, pa ostavite da se prohladi 10 minuta. Zasebno umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Maslac i šećer penasto umutite, pa postepeno dodajte jedno po jedno jaje, vanilu i otopljenu čokoladu. Polako umešajte smesu sa brašnom, pa dodajte i malo kisele pavlake. Podelite smesu u dva kalupa i pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Pečene biskvite ostvaite 20 minuta na rešetci, da se hlade. Na pari mutite belanca sa šećerom pa sklonite sa ringle i umutite mikserom. U prohlađenu smesu dodajte ostale malac i otopljenu čokoladu, pa time premažite biskvite. Stavite jedan preko drugog. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading