ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
Potrebno je
- 330 g maslaca i još malo za mazanje lima za pečenje
- šolja vruće vode
- 30 g gorkog kakaa
- 30 g tamne čokolade naseckane na komadiće
- 350 g višenamenskog brašna
- kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 350 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- šolja kisele pavlake
Za čokoladnu glazuru:
- 130 g šećera
- 5 belanaca
- 330 g maslaca
- 250 g otopljene tamne čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Pek papirom obložite 2 okrugla kalupa. U jednoj posudi pomešajte vrućključalu vodu, kakao i čokoladu, pa ostavite da se prohladi 10 minuta. Zasebno umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Maslac i šećer penasto umutite, pa postepeno dodajte jedno po jedno jaje, vanilu i otopljenu čokoladu. Polako umešajte smesu sa brašnom, pa dodajte i malo kisele pavlake. Podelite smesu u dva kalupa i pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Pečene biskvite ostvaite 20 minuta na rešetci, da se hlade. Na pari mutite belanca sa šećerom pa sklonite sa ringle i umutite mikserom. U prohlađenu smesu dodajte ostale malac i otopljenu čokoladu, pa time premažite biskvite. Stavite jedan preko drugog. Bon appetit!
Možda vas zanima:
POLICAJKA TORTA Raskošna čokoladna poslastica sa kremastim filom, "razoružaće"vas od prvog zalogaja
Izdašna poslastica idealna za sve važne događaje.
BRZA ČOKOLADNA TORTA Za pravo uživanje posle ručka, a gotova za pola sata
Fenomenalna poslastica uspeće svima, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
TORTA BRZI GONZALES Čokoladna rapsodija ukusa koja se topi u ustima, a treba vam samo 2 sastojka
Fenomenalna poslastica koja uspeva i potpunim početnicima, a ukusa kao da ste je pravili satima.
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
POSNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje nikoga neće ostaviti ravnoduđnim, a nimalo ne zaostaje za originalom
Savršeno se slažu sa kafom ili čajem, a mogu da se jedu i u danima posta.
TAHINI Kremasti prilog koji se slaže sa brojnim namirnicama, a može da se jede i samostalno sa hlebom
Pasta od mlevenog susama, bogate kremaste teksture.
Komentari (0)