PASTA FAŽOLE Italijanski aromatični spoj testenine i pasulja koji budi sva čula

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Čuveno jelo primorske, dalmatinske i italijanske kuhinje možete da pravite i leti i zimi, a svaki zalogaj je raj za nepca.

pasta fažoli
Shutterstock

Potrebno je:

  • 300 g pasulja
  • 150 g pancete
  • 200 g testenine pene
  • 1 l fonda ( od povrća )
  • 1 glavica luka, srednja 
  • 2 čena belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • pola srednjeg celera
  • 1 paškanat
  • 2 lista lovora
  • kašika paradajz pirea
  • maslinovo ulje
  • majčina dušica
  • nana
  • peršun
  • so
  • biber

Priprema:

Potopite pasulj preko noći pa ga sutradan skuvajte. Zatim skuvajte pastu "al dente" prema uputstvu sa pakovanja, uz dodatak soli. Sitno iseckajte povrće na maslinovom ulju. Nalijte fondom tokom kuvanja, Na maslinovom ulju izdinstajte sitno naseckano povrće. Isecite pančetu na tanke komadiće, pa je propržite sa 2 čena belog luka, kašiku pirea od paradajza, i peršunom. Dodajte u prethodno izdinstane sastojke. Dodajte još fonda i začinite pa dodajte pasulj. Kuvajte još pola sata na srednjoj vatri. Skuvanu testeninu dodajte pasulju pa sjedinite. Pospite  jelo sitno seckanim peršunom. Po želji, pospite rendanim parmezanom. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

pepijan piletina

PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Sočno jelo u pikantnom umaku za prave gurmane

13:00

26 novembar, 2024

Sezonski recepti

Gvatemala je država Srednje Amerike na čijoj se teritoriji nalazilo središte civilizacije naroda Maja koji su zajedno sa Špancima inspirisali hranu i kulturu naroda Gvatemale. Danas se u njihovoj hrani osećaju i note afričke i karipske kuhinje, prvenstveno u začinima i neretko ljutoj hrani. Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.

Komentari (0)

Loading