AROMATIČNA POGAČA SA LUKOM Napravite je za doručak, a biće još bolja za večeru

Ivana Pavlović

15:20

Sezonski recepti 0

Dodajte omiljeno jelo ili prilog i uživajte.

pogača sa lukom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g brašna (tip 500)
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 300 ml mlake vode

Fil:

  • 4 srednja crna luka (sitno seckana)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • suvi začin po želji
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna (opciono)

Priprema
U posudi pomešajte kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U veću posudu stavite brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini. U udubljenje sipajte aktivirani kvasac i dodajte maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Dodajte po potrebi više brašna. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da se diže na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoj volumen. U međuvremenu, pripremite fil. Na srednjejakoj vatri, propržite sitno seckani crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte so, biber, suvi začin i sve dobro promešajte. Ostavite da se ohladi. Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik na pobrašnjenoj površini. Rasporedite prohlađeni fil od crnog luka ravnomerno preko oba pravougaonika testa. Uvijte svaki pravougaonik u rolat, stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih još 15-ak minuta da odmaraju. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite pogače u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim poslužite.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading