PUNJENA JAGNJETINA ZA USKRS Gurmanski specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa
Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
- 1,5 kg jagnjeće plećke bez kosti
- 1,5 kašičica kuhinjske soli, podeljeno
- 1 kašičica crnog bibera, podeljena
- 2 kašičice maslinovog ulja
Za fil:
- 20 g putera
- 2 ljutike, sitno naseckane na kockice
- 3 čena belog luka, sitno naseckana
- 300 g pečuraka
- 100 g bebi spanaća, grubo iseckanog
- 20 g oljuštenih lešnika
- 20 g pistaća, grubo iseckanih
- 1,5 kašika peršuna, sitno iseckanog
- 1,5 kašičica ruzmarina, svežeg, sitno iseckanog
- 1 kašika limunove kore
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
Za krompir:
- 1 kg mladog krompira, isečenog na pola
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pecite lešnike 8 minuta, pa ih prohladite i grubo iseckajte. U blenderu usitnite pečurke na manje komade. Puter otopite u tiganju, pa mu dodajte ljutiku, beli luk i pečurke. Dinstajte oko 5 minutam uz neprestano mešanje. Onda dodajte spanać i dinstajte. Pustite da se prohladi fil 20 minuta, pa dodajte ostale sastojke. Zatim stavite fil na komad prozirne folije, pa ga rukama grubo oblikujte u trupac dužine 35 cm. Obmotajte čvrsto prozirnom folijom, pa ostavite tri sata u zamrzivaču, da se stegne. Stavite jagnjeću plećku sa masnom stranom nadole, pa prekrijte papirom za pečenje. Čekićem izlupajte meso u pravougaonik. Smrznuti trupac fila odmotajte, pa čvrsto urolajte, završavajući sa šavom nadole. Pričvrstite kuhinjskim kanapom vezanim na svakih 2 cm. Rernu zagrejte na 220 stepeni.Rolat natrljajte maslinovim uljem, pa posolite i pobiberite.U pleh obložen pek papirom stavite krompir, pa jagnjetinu. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda smanjite na 160 i pecite još 2 1/2 sata.
Možda vas zanima:
PLEĆKA S BELIM VINOM Gastronomski užitak za sva čula, po receptu bez mane
Samo dodajte prilog po želji.
ROLOVANA TELETINA RAJ ZA NEPCA Ne mogu da joj odole ni najveći gurmani
Mirisom i ukusom budi sva čula.
PILETINA SA MLINCIMA RAJ ZA NEPCA Priprema je jednostavna, a ukus fenomenalan
Ručak u kome će uživati cela porodica.
ČAČANSKI LONAC Prepun različitih vrsta mesa, ručak kome neće odoleti ni najveći gurmani
Slasno i aromatično jelo, a bićete siti satima.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)