PUNJENA JAGNJETINA ZA USKRS Gurmanski specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, nema ko vam neće tražiti recept.

punjena jagnjetina
Printscreen

Potrebno je:

  • 1,5 kg jagnjeće plećke bez kosti
  • 1,5 kašičica kuhinjske soli, podeljeno
  • 1 kašičica crnog bibera, podeljena
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Za fil:

  • 20 g putera
  • 2 ljutike, sitno naseckane na kockice
  • 3 čena belog luka, sitno naseckana
  • 300 g pečuraka
  • 100 g bebi spanaća, grubo iseckanog
  • 20 g oljuštenih lešnika
  • 20 g pistaća, grubo iseckanih
  • 1,5 kašika peršuna, sitno iseckanog
  • 1,5 kašičica ruzmarina, svežeg, sitno iseckanog
  • 1 kašika limunove kore
  • 1/2 kašičice kuhinjske soli
  • 1/4 kašičice crnog bibera

Za krompir:

  • 1 kg mladog krompira, isečenog na pola
  • 1/2 kašičice kuhinjske soli
  • 1/4 kašičice crnog bibera
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pecite lešnike 8 minuta, pa ih prohladite i grubo iseckajte. U blenderu usitnite pečurke na manje komade. Puter otopite u tiganju, pa mu dodajte ljutiku, beli luk i pečurke. Dinstajte oko 5 minutam uz neprestano mešanje. Onda dodajte spanać i dinstajte. Pustite da se prohladi fil 20 minuta, pa dodajte ostale sastojke. Zatim stavite fil na komad prozirne folije, pa ga rukama grubo oblikujte u trupac dužine 35 cm. Obmotajte čvrsto prozirnom folijom, pa ostavite tri sata u zamrzivaču, da se stegne. Stavite jagnjeću plećku sa masnom stranom nadole, pa prekrijte papirom za pečenje. Čekićem izlupajte meso u pravougaonik.  Smrznuti trupac fila odmotajte, pa čvrsto urolajte, završavajući sa šavom nadole. Pričvrstite kuhinjskim kanapom vezanim na svakih 2 cm. Rernu zagrejte na 220 stepeni.Rolat natrljajte maslinovim uljem, pa posolite i pobiberite.U pleh obložen pek papirom stavite krompir, pa jagnjetinu. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda smanjite na 160 i pecite još 2 1/2 sata. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading