NAJMEKŠA LISNATA POGAČA Recept iz stare sveske posle kog ćete zaboraviti na sve ostale
Biće mekana i sutradan.
Potrebno je:
- 400 ml mlake vode
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 belance
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 800 g belog brašna
Za premazivanje:
- 200 g margarina
- 1 žumance
- 30 g crnog susam i susama
- 4 kašika kisele pavlake
Priprema:
Aktivirajte kvasac. Pomešajte mlako mleko, vodu, dodajte šećer i sipajte kvasac. Promešajte pa dodajte par kašika brašna. Ostavite par minuta da krene. U preostalom brašnu napravite udubljenje, dodajte ulje, jaje, umućeno belance, so i sipajte nadošli kvasac. Mešajte varjačom, a zatim rukom. Nauljite posudu, stavite testo, pokrijte i ostavite da se udvostruči. Naraslo testo premesite i razvijte oklagijom. Premažite pavlakom i narendajte zamrznuti margarin. Uvijte u rolat, a rolat presecite na pet dela i stavite jedan preko drugog dela. Pokrijte i ostavite desetak minuta. Nakon tog vremena razvijte oklagijom testo u krug, a krug presecite točkićem za testo kao za kiflice. Smotajte kiflice, a samo tri trougla prerežite točkićem za testo, pa uvrnite kroz prorez dva puta da se napravi spirala od testa. Svaku kiflicu presecite nožem na polovinu pa ređajte u šerpu u kojoj će se peći. Preko poređanih kiflica stavite i ona tri spiralno uvijena dela. Premažite umućenim žumancetom i pospite crnim susamom i susamom. Rernu zagrejte na najjače i peći tako prvih 10 minuta, a zatim smanjite rernu na 180 stepeni i dopecite još 30 minuta.
Možda vas zanima:
KIFLICE SA PIVOM SE TOPE U USTIMA Baš ovako su ih pravile domaćice u Jugoslaviji
Zamiriše cela kuća dok se peku.
CIMET KROFNICE ZA SAVRŠEN PONEDELJAK Mekane, a biće sveže i sutradan
Savršeno idu uz šoljicu kafe ili čaja.
PUŽIĆI SA SLANINOM SAVRŠENI ZA UŽINU A ješćete ih za doručak, ručak i večeru
Mekani i slasni, nema ko će im odoleti.
POSNE PRINCES KROFNE Ukusom savršeno pariraju originalu, a svi ih vole
Savršene za slavsku trpezu.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)