NAJMEKŠA LISNATA POGAČA Recept iz stare sveske posle kog ćete zaboraviti na sve ostale
Biće mekana i sutradan.

Potrebno je:
- 400 ml mlake vode
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 belance
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 800 g belog brašna
Za premazivanje:
- 200 g margarina
- 1 žumance
- 30 g crnog susam i susama
- 4 kašika kisele pavlake
Priprema:
Aktivirajte kvasac. Pomešajte mlako mleko, vodu, dodajte šećer i sipajte kvasac. Promešajte pa dodajte par kašika brašna. Ostavite par minuta da krene. U preostalom brašnu napravite udubljenje, dodajte ulje, jaje, umućeno belance, so i sipajte nadošli kvasac. Mešajte varjačom, a zatim rukom. Nauljite posudu, stavite testo, pokrijte i ostavite da se udvostruči. Naraslo testo premesite i razvijte oklagijom. Premažite pavlakom i narendajte zamrznuti margarin. Uvijte u rolat, a rolat presecite na pet dela i stavite jedan preko drugog dela. Pokrijte i ostavite desetak minuta. Nakon tog vremena razvijte oklagijom testo u krug, a krug presecite točkićem za testo kao za kiflice. Smotajte kiflice, a samo tri trougla prerežite točkićem za testo, pa uvrnite kroz prorez dva puta da se napravi spirala od testa. Svaku kiflicu presecite nožem na polovinu pa ređajte u šerpu u kojoj će se peći. Preko poređanih kiflica stavite i ona tri spiralno uvijena dela. Premažite umućenim žumancetom i pospite crnim susamom i susamom. Rernu zagrejte na najjače i peći tako prvih 10 minuta, a zatim smanjite rernu na 180 stepeni i dopecite još 30 minuta.
Možda vas zanima:

SLATKE KROFNICE SA SIROM RAJ ZA NEPCA Priprema je jednostavna, a ukus božanstven
Klasik na drugačiji način, ukusa koji priča priče.

SAVIJAČICE Ponos Banata, prave se lako, preukusne, a super i vruće i kada se ohlade
Pošto se ne koristi kvasac, nema čekanja da naraste testo.

KIFLICE SA PIVOM Sočno pecivo koje pomera granice dobrog ukusa, a biće sveže i sutradan
Držaće vas dugo sitim, a savršene za doručak ili užinu.

BUREK SA SIROM Ni malo ne zaostaje za onim iz pekare, za doručak koji se pamti
Samo dodajte šolju jogurta.


POTAŽ OD ORAHA I CELERA Posan i ukusan, krepi organizam u trenu
Kremast i ukusan, pravićete i mrsnim danima.

AMERIČKA PITA Klasik koji se ne odbija, po receptu za početnike, prste da poližete
Otopićete se od miline koliko je slatka.

GURMANSKE ROLNICE SA KULENOM Svaki zalogaj je raj za nepca, a savršene za doručak ili večeru
Najbolje služite uz jogurt.

BIFTEK VELINGTON Lisnato testo, pečurke i juneće meso u delikatesu od koga zastaje dah
Ukrasiće svaku svečanu trpezu i oduševiti ukusom sve goste.
Komentari (0)