NAJMEKŠA LISNATA POGAČA Recept iz stare sveske posle kog ćete zaboraviti na sve ostale

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Biće mekana i sutradan.

lisnata pogača
Shutterstock

Potrebno je:

  • 400 ml mlake vode
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 100 g integralnog pšeničnog brašna
  • 800 g belog brašna

Za premazivanje:

  • 200 g margarina
  • 1 žumance
  • 30 g crnog susam i susama
  • 4 kašika kisele pavlake

Priprema:

Aktivirajte kvasac. Pomešajte mlako mleko, vodu, dodajte šećer i sipajte kvasac. Promešajte pa dodajte par kašika brašna. Ostavite par minuta da krene. U preostalom brašnu napravite udubljenje, dodajte ulje, jaje, umućeno belance, so i sipajte nadošli kvasac. Mešajte varjačom, a zatim rukom. Nauljite posudu, stavite testo, pokrijte i ostavite da se udvostruči. Naraslo testo premesite i razvijte oklagijom. Premažite pavlakom i narendajte zamrznuti margarin. Uvijte u rolat, a rolat presecite na pet dela i stavite jedan preko drugog dela. Pokrijte i ostavite desetak minuta. Nakon tog vremena razvijte oklagijom testo u krug, a krug presecite točkićem za testo kao za kiflice. Smotajte kiflice, a samo tri trougla prerežite točkićem za testo, pa uvrnite  kroz prorez dva puta da se napravi spirala od testa. Svaku kiflicu presecite nožem na polovinu pa ređajte u šerpu u kojoj će se peći. Preko poređanih kiflica stavite i ona tri spiralno uvijena dela. Premažite umućenim žumancetom i pospite crnim susamom i susamom. Rernu zagrejte na najjače i peći tako prvih 10 minuta, a zatim smanjite rernu na 180 stepeni i dopecite još 30 minuta.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading