NAJMEKŠA LISNATA POGAČA Recept iz stare sveske posle kog ćete zaboraviti na sve ostale
Biće mekana i sutradan.
Potrebno je:
- 400 ml mlake vode
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 belance
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 800 g belog brašna
Za premazivanje:
- 200 g margarina
- 1 žumance
- 30 g crnog susam i susama
- 4 kašika kisele pavlake
Priprema:
Aktivirajte kvasac. Pomešajte mlako mleko, vodu, dodajte šećer i sipajte kvasac. Promešajte pa dodajte par kašika brašna. Ostavite par minuta da krene. U preostalom brašnu napravite udubljenje, dodajte ulje, jaje, umućeno belance, so i sipajte nadošli kvasac. Mešajte varjačom, a zatim rukom. Nauljite posudu, stavite testo, pokrijte i ostavite da se udvostruči. Naraslo testo premesite i razvijte oklagijom. Premažite pavlakom i narendajte zamrznuti margarin. Uvijte u rolat, a rolat presecite na pet dela i stavite jedan preko drugog dela. Pokrijte i ostavite desetak minuta. Nakon tog vremena razvijte oklagijom testo u krug, a krug presecite točkićem za testo kao za kiflice. Smotajte kiflice, a samo tri trougla prerežite točkićem za testo, pa uvrnite kroz prorez dva puta da se napravi spirala od testa. Svaku kiflicu presecite nožem na polovinu pa ređajte u šerpu u kojoj će se peći. Preko poređanih kiflica stavite i ona tri spiralno uvijena dela. Premažite umućenim žumancetom i pospite crnim susamom i susamom. Rernu zagrejte na najjače i peći tako prvih 10 minuta, a zatim smanjite rernu na 180 stepeni i dopecite još 30 minuta.
Možda vas zanima:
KIFLICE SA PIVOM SE TOPE U USTIMA Baš ovako su ih pravile domaćice u Jugoslaviji
Zamiriše cela kuća dok se peku.
CIMET KROFNICE ZA SAVRŠEN PONEDELJAK Mekane, a biće sveže i sutradan
Savršeno idu uz šoljicu kafe ili čaja.
PUŽIĆI SA SLANINOM SAVRŠENI ZA UŽINU A ješćete ih za doručak, ručak i večeru
Mekani i slasni, nema ko će im odoleti.
POSNE PRINCES KROFNE Ukusom savršeno pariraju originalu, a svi ih vole
Savršene za slavsku trpezu.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)