EKSPLOZIJA UKUSA Salata sa dimljenim lososom je idealan letnji obrok, hranljiva, ukusna, a sprema se za tili čas

Ana Klikovac

17:03

Sezonski recepti 0

Hrskava je zahvaljujući domaćim krutonima, kremasta zbog jednostavnog prelivа od senfa i majoneza, i...

Shutterstock
Shutterstock

Ovaj recept za večernju salatu sa dimljenim lososom ima sve što vam treba.

Hrskava je zahvaljujući domaćim krutonima, kremasta zbog jednostavnog prelivа od senfa i majoneza, i aromatična od svežeg mirođije — a pritom je bogata proteinima. Ima puno teksture koja salatu čini zanimljivom, od hrskavog komorača i nežnog zelenog povrća do mekanog lososa i mekano kuvanih jaja sa polutvrdom žumancetom.

Sastojci:

  • 2 šolje (oko 120 g) ražanog hleba isečenog na kockice
     
  • 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
     
  • 3/4 kašičice soli
     
  • 4 velika jaja
     
  • 1/3 šolje majoneza
     
  • 1 kašika senfa 
     
  • 2 kašike sveže seckane mirođije
     
  • 6 šolja mešavine salatnog zelenila
     
  • 1/2 šolje tanko sečenog komorača (iz jednog glavice)
     
  • 225 g dimljenog lososa, pokupljenog na komade od 5 cm

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C. U činiji pomešajte kockice hleba sa 2 kašike ulja i 1/4 kašičice soli. Rasporedite ih u jedan sloj na pleh sa ivicama. Pecite dok ne postanu hrskavi, 10 do 12 minuta, promešajte na pola pečenja. Ostavite da se ohlade na plehu oko 10 minuta.

U međuvremenu, u srednjem loncu dovedite vodu do ključanja. Pažljivo ubacite jaja, smanjite temperaturu da voda samo lagano vri. Kuvajte 7 minuta. Odmah ih prebacite u veliku posudu sa ledenom vodom i ostavite da se ohlade oko 5 minuta. Oljuštite i isecite na četvrtine.

U maloj činiji umutite majonez, 2 kašike vode, senf, 1 i po kašiku mirođije, 1/4 kašičice soli i preostale 3 kašike ulja.

U velikoj činiji pomešajte salatno zelenilo i komorač. Dodajte 3 kašike dresinga i dobro promešajte da se obloži. Salatu poslužite sa lososom, jajima i krutonima na vrhu. Prelijte ostatkom dresinga i pospite preostalom mirođijom i 1/4 kašičice soli.

 

Bonus video:

 

@moja.trpeza Mekike Sastojci: 400 g brašna 1 jaje 1 čaša jogurta (oko 180–200 ml) 1 kvasac (10 g) 1 kašičica soli Malo ulja (za testo) Ulje za prženje Priprema: 1. U činiji pomešaj brašno, kvasac i so. 2. Dodaj jaje, jogurt i malo ulja. 3. Umuti sve sastojke i zamesi mekano, glatko testo. 4. Pokrij testo i ostavi da odmori 15–20 minuta. 5. Razvuci testo na pobrašnjenoj podlozi i iseci na pravougaonike ili oblike po želji. 6. Prži u dubokom, dobro zagrejanom ulju sa obe strane dok ne porumene. 7. Vadi na papir da upije višak ulja #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #viral_video #viral #mekike #mekikezadorucak ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading