ŠUBERTOVA TORTA Starinska poslastica bogatog ukusa za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Raskošna poslastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

šubertova torta
Printscreen

Potrebno je:

Kora

Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)

  • 100 g putera
  • 4 jaja
  • 70 g šećera
  • 80 g preprženog i samlevenog badema
  • 60 g rendane čokolade

Druga i četvrta kora (od oraha)

  • 1 jaje
  • 4 kom žumanca
  • 100 g šećera
  • 80 g mlevenih oraha
  • 20 g mlevenog keksa (od putera)
  • 4 belanaca

Fil

  • 4 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 150 g slatke pavlake
  • 1 kesica vanil šećera
  • 140 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 8 kašika pekmeza od kajsija

Glazura

  • 150 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

 Rernu zagrejte na 170 stepeni. Umutite puter pa postepeno dodajte žumanca. Umešajte šećer pa sve dobro umutite. Dodajte mlevene bademe i rendanu čokoladu pa dobro umutite. Zasebno umutite belanca sa drugom polovinom šećera. Kašikom dobro promešajte. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohlađenu koru presecite na dva dela. Zasebno umutite jaja sa šećerom i žumancima. Zatim dodajte orahe i mleveni keks.Umutite čvrst šne od belanaca pa spojite sa žumancima. Izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite koru oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Prohlađenu koru presecite na pola. U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom, slatkom pavlakom i vanilom. Kuvajte na pari sve dok se ne zgusne. Nakon što se ohladi spojite sa umućenim puterom i šećerom.Zagrejte pavlaku do vrenja pa prelijte seckanom čokoladom. Mešajte sve dok se ne otopi.Filujte tortu redosledom: kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza.Prelijte glazurom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading