ŠUBERTOVA TORTA Starinska poslastica bogatog ukusa za sve svečane prilike
Raskošna poslastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Potrebno je:
Kora
Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)
- 100 g putera
- 4 jaja
- 70 g šećera
- 80 g preprženog i samlevenog badema
- 60 g rendane čokolade
Druga i četvrta kora (od oraha)
- 1 jaje
- 4 kom žumanca
- 100 g šećera
- 80 g mlevenih oraha
- 20 g mlevenog keksa (od putera)
- 4 belanaca
Fil
- 4 žumanaca
- 100 g šećera
- 150 g slatke pavlake
- 1 kesica vanil šećera
- 140 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 8 kašika pekmeza od kajsija
Glazura
- 150 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Umutite puter pa postepeno dodajte žumanca. Umešajte šećer pa sve dobro umutite. Dodajte mlevene bademe i rendanu čokoladu pa dobro umutite. Zasebno umutite belanca sa drugom polovinom šećera. Kašikom dobro promešajte. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohlađenu koru presecite na dva dela. Zasebno umutite jaja sa šećerom i žumancima. Zatim dodajte orahe i mleveni keks.Umutite čvrst šne od belanaca pa spojite sa žumancima. Izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite koru oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Prohlađenu koru presecite na pola. U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom, slatkom pavlakom i vanilom. Kuvajte na pari sve dok se ne zgusne. Nakon što se ohladi spojite sa umućenim puterom i šećerom.Zagrejte pavlaku do vrenja pa prelijte seckanom čokoladom. Mešajte sve dok se ne otopi.Filujte tortu redosledom: kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza.Prelijte glazurom.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SLADOLED TORTA OD 3 SASTOJKA I ledi i sladi u isto vreme, a gotova za 5 minuta
Kremasta i osvežavajuća, za sve prilike.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
POSNA BAKLAVA Sočna, hrskava, topi se u ustima
Za bogatiji ukus, možete dodati malo posnog margarina.
Komentari (0)