BARON TORTA SA MALINAMA I ČOKOLADOM Raskošna i bogata, i dupla mera će biti malo

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Savršena za svaku svečanu trpezu.

baron torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 8 belanaca
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 200 g šećera
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 10 g praška za pecivo

Čokoladni fil:

  • 1 l mleka
  • 16 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 100 g skroba
  • 30 g kakaa
  • 300 g čokolade
  • 125 g maslaca

Žele od malina:

  • 600 g malina
  • 100 g šećera 
  • 100 + 150 ml vode
  • 50 g skroba

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite belanca, brašno, kakao, šećer, mleveni lešnik i prašak za pecivo. Pecite kore oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni pa ih presecite na pola da dobijete 4. Zasebno pomešajte žumanca, skrob, šećer i malo hladnog mleka i dobro umutite da nema grudvica. Stavite ostatak mleka na vatru da provri pa prelijte preko žumanaca. Zatim promešajte i sipajte sve nazad u šerpu. Mešajte na srednjoj vatri sve dok se ne zgusne. Onda skinite sa vatre pa dodajte polomljenu čokoladu i mešajte, sve dok se ne otopi. Prekrijte folijom pa pustite da se ohladi. Maline, šećer i vodu zakuvajte da dobijete žele. Skrob zasebno umutite sa 100 ml vode. Zakuvajte skrob i mešajte nekoliko minuta. Potom skinite sa vatre i prelijte vreli žele preko kora. Zasebno umutite maslac mikserom pa stegnite puding od žumanaca i čokolade. Maslac dodajte pudingu pa sve umutite. Kore presecite pa svaku premazujte četvrtinom fila. Ređajte kore jednu na drugu pa premažite celu tortu.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading