RUSKA TORTA SA RUMOM OSTAVLJA BEZ DAHA Savršena kombinacija oraha, čokolade, ruma i suvog voća
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za kore:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 150 g mlevenih oraha (ili lešnika)
- 50 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za fil:
- 250 g maslaca ili margarina
- 150 g šećera u prahu
- 3 kašike mleka
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašike ruma (po želji)
- 100 g seckanih oraha
- 100 g suvog grožđa ili sušenih šljiva (po želji)
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 g mlevenih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanaca pa umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne. Zasebno penasto umutite žumanca. Onda sjedinite obe smese pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Špatulom polako promešajte. Pecite koru oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na isti način napravite preostale kore pa ih ostavite da se skroz ohlade. U jednoj posudi umutite margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte kakao, mleko i rum i dobro umutite. Zatim umešajte seckane orahe i suvo voće, pa sve promešajte. Ređajte tortu sledećim redosledom:kora-1/4 fila-kora-1/4 fila-kora 1/4 fila-kora. Celu tortu premažite preostalim filom. Napravite glazuru od čokolade i mlevenih oraha pa njome prelijte tortu. Na kraju tortu pospite mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
POSNU ŠTRUDLU SA ORASIMA NIKO NE ODBIJA Svakim zalogajem vraća u detinjstvo
Mirisna i mekana, savršeno ide uz čaj ili kafu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Kremasta i puna fila, a razvaljuje ukusom
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
PITA SA TIKVICAMA ZA DANE STROGOG POSTA Zbog mirisa i komšije dolaze nepozvane
Sočna i slasna, pravićete i kada nije post.
ZAPEČENE MAKARONE SA PAVLAKOM I SIROM Klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Svaki zalogaj je raj za nepca.
RUSKA TORTA SA RUMOM OSTAVLJA BEZ DAHA Savršena kombinacija oraha, čokolade, ruma i suvog voća
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
POSNE PUNJENE PAPRIKE IZ BAKINE KUHINJE Toliko zasitno i bogato punjenje da zaboravite na meso
Zasitno i preukusno jelo.
Komentari (0)