POSNI KOLAČ PO RECEPTU MONAHA SA HILANDARA Ukusom bolji od svake torte

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

posni kolač
Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 jabuke
  • 180 speltinog brašna
  • 2 kašike griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 200 g sitno seckanih oraha
  • 210 ml tople vode
  • 110 g šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • rendana kora jedne pomorandže ili limuna

Za preliv:

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • sok od pomorandže po ukusu
  • 1 kesica vanilinog šećera

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte šećer i toplu vodu pa mešajte dok se ne otopi. Onda umešajte rendane jabuke, griz, brašno, prašak za pecivo, suvo grožđe, seckane orahe, sodu bikarbonu i rendanu koru citrusa. Dobro sve sjedinite pa ostavite da odstoji 10-15 minuta, da jabuke puste sok. Sve izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite kolač 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.  Ostavite u plehu da se dobro prohladi pa za 15 minuta secite na kocke. Zagrejte šećere, vodu i sok od pomorandže pa mešajte sve dok ne provri, na srednjoj vatri. Gotovim prelivom prelijte sečen kolač pa ostavite da se ohladi. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading