NAPRAVITE DOMAĆI SOMUN Mekan je kao duša, više ga nikada nećete kupovati

Izvor: Jelena Vukelić

18:30

Sezonski recepti 0

Najbitnije je kako ćete napraviti testo za somun, a onda ostavite par puta da isto i naraste. Ovako pripremljen somun će biti vazdušast unutra, a spolja hrskav.

NAPRAVITE DOMAĆI SOMUN Mekan je kao duša, više ga nikada nećete kupovati
Printscreen/Youtube

Sastojci:
30 g kvasaca
1 ravna kašika šećera
1 jašičica soli
500 ml vode
800 g brašna

Priprema:
U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, šećer i toplu vodu. Lepo razmutite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo, lepo ga nauljite, pa stavite u posudu i ostavite da odstoji nekih 10 minuta, da lepo upije ulje. Na pobrašnjenoj površini podelite testo na 8 jednakih delova. U lepo pobrašnjen pleh stavite 4 komada sa razmakom, pokrijte providnom folijom i ostavite još 10 minuta na sobnoj temepraturi. Prstima raširite loptice od testa u tanji krug. Kada i to uradite pokrijte i ostavite da odstoje 10-15 minuta da narastu. Proverite da se testo nije zalepilo i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na najvišoj temepraturi. Kod nekoga je to 280°C kod nekoga 300°C i pecite nekih 10-15 minuta. Nemojte da otvarate rernu dok pečete. Po boji somuna ćete videti da su gotovi. Na isti način pripremite i preostale loptice od testa. 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading