POSNI SLAVSKI KOLAČ Po starom, tradicionalnom receptu

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Sezona je slava u toku Velikog Božićnog posta. Donosimo vam recept za posni slavski kolač.

posni slavski kolač
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • oko 1 kg brašna
  • 50 g margarina
  • 2 kašike posnog majoneza

Priprema

Izdrobite kvasac u toploj vodi pa dodajte šećer. Sve lepo promešajte da se sastojci sjedine, pa sačekajte 10 minuta da se kvasac aktivira. Pomešajte u drugoj posudi prosejano brašno i so, pa dodajte ulje, sirće i aktivirani kvasac. Zamesite testo, pa ga pokrijte providnom folijom i pustite da odstoji 30 minuta. Zatim podelite testo na 3 dela (2 manja i 1 veći). Ostavite veći deo u obliku lopte, premažite istopljenim margarinom i stavite u šerpu. Testo koje je preostalo razvucite i premažite istopljenim margarinom. Onda isecite testa na 3 trake jednake veličine, pa ih urolajte. Treba da dobijete oblik zmijice. Od toga napravite pletenice (2 pletenice od po 3 zmijice) pa ih stavite preko testa u šerpi, u obliku krsta. Zatim pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Na kraju, premažite posnim majonezom. Pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Komentari (0)

Loading