KARAĐORĐEVA ŠNICLA Po originalnom kafanskom receptu, prste da poližete
Ovaj delikates prvi je napravio kuvar Milovan Mića Stojanović 1956.godine. Postoji mnogo recepata ali originalni sadrži samo kajmak uz meso. Bićete oduševljeni ukusom.
Potrebno je
- meso po izboru
- zreli kajmak
- jaja
- prezla
- oštro brašno
- so
- biber
Priprema:
Za Karađorđevu šniclu možete da koristite i junetinu i svinjetinu. Ali najbolje bi bilo da koristite file kao najmekše meso koje se brzo peče. Šniclu dobro izlupajte batom za meso, da bude što tanja. Obratite pažnju da vam ivice budu još tanje da bi se lepše slepile. Što je deblja šnicla to postoji veća verovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo. Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika. Meso blago posolite (u zavisnosti od slanosti kajmaka) i pospite krupnim sveže mlevenim biberom pa bogato napunite starim kajmakom. Zatim uvijte meso kao palačinku naguravajući krajeve ka unutra da fil ne bi iscureo tokom pečenja. Ukoliko niste sigurni da je sve savršeno čvrsto ojačajte sa čačkalicama. Rolat zatim uvaljamo u brašno. Brašnasti rolat zatim uvaljajte u jaja koja smo ulupali sa prstohvatom soli. Nakon jaja rolat uvaljajte u prezle. Ukoliko volite deblju koricu kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja pa opet u prezle. Meso pržite u što više ulja na srednje jakoj vatri. Pržite rolat sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Gotov rolat ocedite pažljivo od ulja i odložite na nekoliko slojeva papirnog ubrusa. Spremite prilog po želji. Ako pratite original prelijte šniclu tartar sosom i dodajte kriške limuna.
RIBLJA ČORBA Kafanski specijalitet koji se brzo sprema, a svi će misliti da ste pravili satima
Posna riblja čorba osvojiće i one koji mrse.
FARBANJE JAJA SOKOM Isprobajte drugačiju tehniku koja daje neverovatne boje
Proverena tehnika oduševiće rezultatom i one izbirljive.
PANCEROTE Hrskave spolja, a sočne iznutra, najbolje odmah stavite duplu meru
Mekane i sočne, pravićete stalno.
GRČKA MUSAKA Sočno jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prste da poližete
Sočno jelo u kombinaciji povrća i patlidžana osvojiće i one izbirljive.
BRZA USKRŠNJA POSLASTICA LENJA ŽENA Nit se peče, nit se kuva, a nestaće sa stola čim se postavi
Fenomenalna torta osvojiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)