KARAĐORĐEVA ŠNICLA Po originalnom kafanskom receptu, prste da poližete

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ovaj delikates prvi je napravio kuvar Milovan Mića Stojanović 1956.godine. Postoji mnogo recepata ali originalni sadrži samo kajmak uz meso. Bićete oduševljeni ukusom.

trpeza
Shutterstock

Potrebno je

  • meso po izboru
  • zreli kajmak 
  • jaja
  • prezla
  • oštro brašno
  • so
  • biber

Priprema:

Za Karađorđevu šniclu možete da koristite i junetinu i svinjetinu. Ali najbolje bi bilo da koristite file kao najmekše meso koje se brzo peče. Šniclu dobro izlupajte batom za meso, da bude što tanja. Obratite pažnju da vam ivice budu još tanje da bi se lepše slepile. Što je deblja šnicla to postoji veća verovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo. Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika. Meso blago posolite (u zavisnosti od slanosti kajmaka) i pospite krupnim sveže mlevenim biberom pa bogato napunite starim kajmakom. Zatim uvijte meso kao palačinku naguravajući krajeve ka unutra da fil ne bi iscureo tokom pečenja. Ukoliko niste sigurni da je sve savršeno čvrsto ojačajte sa čačkalicama. Rolat zatim uvaljamo u brašno. Brašnasti rolat zatim uvaljajte u jaja koja smo ulupali sa prstohvatom soli. Nakon jaja rolat uvaljajte u prezle. Ukoliko volite deblju koricu kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja pa opet u prezle. Meso pržite u što više ulja na srednje jakoj vatri. Pržite rolat sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Gotov rolat ocedite pažljivo od ulja i odložite na nekoliko slojeva papirnog ubrusa. Spremite prilog po želji. Ako pratite original prelijte šniclu  tartar sosom i  dodajte kriške limuna. 

Komentari (0)

Loading