CRVENCI Tradicionalni desert iz Vranja, nekada nezaobilazan na slavama, a sada zaboravljen

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Neodoljivi slatkiš možete da pravite i u danima posta.

crvenci
Shutterstock

Potrebno je

  • 300 g oštrog brašna
  • 1 l ledene vode
  • 200 g prah-šećera
  • 200 g seckanih oraha
  • 1/2 flašice ekstrakta maline

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U hladnoj vodi razmutite brašno pa kuvajte dok se ne zgusne. Isključite ringlu ali ostavite na njoj, pa dodajte šećer i orahe i promešajte. Sklonite sa strane pa dodajte ekstrakt maline. Preručite smesu u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Isecite kolač na kocke i služite.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

Komentari (0)

Loading