PUŽIĆI, KOLAČ SA JABUKAMA, MAKOVNJAČA, VALJUŠCI I ROZEN TORTA Najlepši slatkiši sa makom

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 1

Bilo da ih pravite običnim danima kada vam se jede nešto slatko ili za svečanu trpezu,pun su pogodak, bićete oduševljeni!

rozen torta sa makom
Shutterstock

Pužići

Sastojci:
600 g mekog brašna
200 ml toplog mleka 
40 g svežeg kvasca 
5 kašika šećera
3 kašike istopljenog putera 
1 čaša (180 ml) kisele pavlake 
1 prašak za pecivo 
1 kašičica soli 
Za fil:
400 g maka 
5 kašika šećera 
6 kašika vrućeg mleka   
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U sredini napravite udubljenje i tu stavite šećer, kvasac i toplo mleko. Pokrijte i ostavite da kvasac nadođe. Zatim dodajte ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Premesite testo i oklagijom rastanjite na debljinu prsta (manje od 1 cm). Za fil pomešajte mak, šećer i mleko i namažite testo. Urolajte i isecite na kolutove. Poređajte u pleh obložen pek-papirom i ostavite da stoji pola sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnobraon boju. Po želji, pre služenja pospite šećerom u prahu.

Posni kolač sa jabukama

Sastojci:
100 g mlevenog maka
5 rendanih jabuka
1 šolja brašna
1 šolja griza
1/2 šolje šećera
1 šolja ulja
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
100 ml biljne pavlake
5 kašika džema po želji
Priprema:
Jabuke očistite i narendajte. Iscedite, dodajte šećer, ulje, brašno, griz, mak i dobro izmešajte. Sipajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi namažite džemom. Za glazuru, zagrejte pavlaku do ključanja, sklonite sa šporeta, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prelijte ohlađen kolač i ostavite da se glazura stegne.

Makovnjača

Sastojci:
600 g mekog brašna 
400 l mlake vode
100 g rastopljenog putera
80 g šećera
30 g svežeg kvasca 
3 kašike ulja
prstohvat soli
puter za premazivanje
Za fil:
400 g mlevenog maka
300 ml vode
100 g šećera
100 g suvog grožđa
4 kašike ulja
Priprema:
U pola čaše mlake vode (koju ste uzeli od pripremljene količine) razmutite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i ostavite da nadođe. U činiju sipajte brašno, istopljen puter, mlaku vodu pomešanu sa uljem, šećer i prstohvat soli. Izmešajte i dodajte nadošao kvasac. Zamesite testo. Pokrijte posudu i ostavite da naraste na toplom mestu. Podelite testo na dva dela i rastanjite svaki oklagijom na 1 cm debljine. Za fil, prokuvajte vodu, sklonite sa ringle, pa dodajte ulje, mak, šećer i suvo grožđe. Dobro sjedinite. Na rastanjeno namažite tanak sloj putera, pa fil i urolajte u štrudlu. Stavite obe štrudle u podmazan pleh i odozgo premažite uljem. Ostavite opet na toplom mestu da narastu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko jedan sat.

Valjušci

Sastojci:
1 kg krompira
500 g brašna
1 jaje
so
Posip:
Mak i šećer
Priprema:
Skuvajte krompir u ljusci, pa ga izgnječite kao za pire. Dodajte brašno i jaje, malo posolite i dobro umesite testo. Oblikujte dugačak valjak debljine prsta (ili više manjih) i secite komade dužine od 4 cm. U šerpu sipajte vodu, stavite kašičicu soli i ostavite da da provri. U provrelu vodu stavite valjuške i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Vadite rešetkastom kašikom i vrele stavljajte u činiju u kojoj ste pomešali mleveni mak i šećer. Izmešajte i poslužite.

Rozen torta

Sastojci:
1 pakovanje kora za rozen tortu
400 g maka
200 ml vrućeg mleka
200 g putera
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
80 g mlečne čokolade
100 g mlevenog plazma keksa
Za glazuru:
100 g bele čokolade za kuvanje (ili crne)
2 kašike ulja
1 kašika putera
Priprema:
U provrelo mleko sipati mak, promešati, dodati puter, vanilin šećer, prstohvat soli, izlomljenu čokoladu. Mešati da se čokolada i puter istope i na kraju umešati mleveni keks. Skloniti fil sa šporeta da se prohladi 2-3 minuta. Filovati kore i ređati jednu na drugu. Svaku kada stavite malo pritisnite rukama. Poslednja kora se ne filuje. Tortu pokriti folijom, staviti preko nje nešto teško (recimo, enciklopediju) i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 2 sata. Za glazuru, otopiti čokoladu, ulje i puter na tihoj vatri i preliti kolač. Kad se kolač potpuno stegne, iseći na štangle.

Komentari (1)

Loading
Vesna

11.03.2024 05:55

Makovnjaca sa kvascem , alib BEZ JAJA??? Moja mama je to naucila kao devojcica , i pravila je fenomenalnu i makovnnjacu i orejnjacu ,ali SA JAJIMA !!!