DODAJTE SVINJSKU MAST I ISPAŠĆE SAVRŠENA Proveren recept za najbolju lenju pitu

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Recept će uspeti svima, pa i potpunim početnicima a kad jednom napravite, pravićete stalno.

posna lenja pita
Shutterstock

Za testo:

  • 1 celo jaje
  • 2 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 420 g brašna
  • 250 g svinjske masti

Za nadev

  • 1,5 kg jabuka
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 15 g griza

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte žumanca sa šećerom, a zatim dodajte celo jaje, prašak za pecivo, mleko i mast. Umešajte brašno u sjedinjenu smesu pa zamesite testo. Onda ga razvaljajte i podelite na dva jednaka dela.  Polovinu testa prebacite u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom. Zatim izbodite i pecite 10 minuta, izvadite i prekrijte pripremljenim nadevom.  Ogulite, očistite i izrendajte jabuke. Ostavite da odstoje pola sata pa ih rukama iscedite. Sok sipajte u šerpu i dodajte šećer. Kad provri, kuvajte još 10 do 15 minuta, dok ne dobijete gust sirup. U prohlađen sirup dodajte jabuke, cimet i griz pa promešajte. Drugu polovinu testa razvaljajte na pek papiru, preokrenite na nadev i odstranite papir. Pecite 20 minuta na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Prohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu pre služenja. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading