NAJLEPŠE SRPSKE PITE Gibanica, kupusnik, bundevara, sa jabukama, vranjanski propeć, birajmo samo one najukusnije
Slane i slatke, sa mesom, sirom ili voćem, raspametiće vas ukusom.
Šareni burek
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 300 ml vode
- 2 kašičice soli
Za fil:
- 300 g krompira
- 300 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- ulje
- biber
- so
- Za preliv:
- 250 ml vode
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
U posudu sipati brašno, so i promešati. Sipati mlaku vodu, zamesiti fino testo i ostaviti da stoji 5 minuta, pa ga premesiti. Podeliti na tri loptice, pa ih malo razvući oklagijom. Odozgo ih nauljiti, pokriti krpom, te ostaviti na toplom mestu 30 minuta. Za fil: krompir oljuštiti, iseći na kockice, a luk iseckati što sitnije. Pomešati i dodati meso. Posoliti, pobiberiti, dodati malo ulja i dobro promešati. Kolut testa nežno razvući na pamučnom stolnjaku. Preko rasporediti fil i pomoću stolnjaka urolati. Postupak ponoviti s ostalim kolutovima testa i jufke ređati u podmazan okrugli pleh ukrug. Burek malo poprskati uljem i staviti da se peče na 250 stepeni.
Čim porumeni, temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći još pola sata. Pet minuta pre kraja, prokuvati nauljenu i posoljenu vodu i preliti burek. Vratiti u rernu još 2-3 minuta da upije i sve i zapeče se.
Kupusnik
Sastojci:
Kore:
- 750 g brašna
- 400 ml vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
Fil:
- 1 glavica (oko 1 kg) kiselog kupusa
- 2 struka praziluka
- 300 ml ulja
- biber
Priprema:
U dubljoj posudi prosejati brašno i so, pa dolivati postepeno mlaku vodu i ulje. Zamesiti glatko testo, pokriti krpom i ostaviti da odstoji pola sata. Premesiti, podeliti na četiri dela. Formirati loptice, rastanjiti u jufke, namazati uljem i ostaviti na toplom mestu. Kupus iseckati na rezance, pa isprati vodom da ne bude prekiseo i dobro ocediti. Praziluk sitno iseckati, pa ispržiti na ulju. Dodati kupus i sve zajedno dinstati 15 minuta, pobiberiti. Sto prekriti platnenim stolnjakom, pa posuti brašnom. Staviti jufku, pa je polako prstima rastanjiti, što je moguće tanje. Odseći rubove. Filovati nadevom od kupusa, pa pomoću stolnjaka urolati. Staviti u nauljen pleh. Postupak ponoviti sa sve četiri jufke, odozgo premazati pitu uljem, pa peći oko pola sata na 200 stepeni.
Vranjanski propeć
Sastojci:
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema:
Prosejati brašno i posoliti. Dodati mast i toplu vodu, pa umesiti meko testo. Ostaviti da se odmori, pa formirati valjak. Iseći na dvanaest delova. Svaki deo razvaljati na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namazati mašću. Devet lepinjica tanko razviti, još malo namastiti, pa staviti jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjiti, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome će se peći. Preostale tri kore rastanjiti na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namazati mašću, pa postaviti veliku koru, da krajevi treba da vise preko ivice. Namastiti, sipati deo fila od sira, jaja i mleka, pa poklopiti prvom od tri kore. Filovati nadevom, staviti sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponoviti i sa trećom korom. Na kraju prebaciti testo do sredine tepsije i složiti u vidu falti. Sve preliti ostatkom fila, pa peći oko pola sata na 200 stepeni.
Propeć se poslužuje dok je topao, i ne treba ga seći nožem, već kidati parčiće.
Gibanica sa sirom
Sastojci:
- 500 g gotovih kora za pitu
- 500 g slanog sira
- 3 jajeta
- 1 šoljica ulja
- 3 šoljice kisele vode
- 2 kašičice soli
Priprema:
Podmažite uljem okrugli pleh i stavite na dno jednu koru. Poprskajte je uljem, stavite drugu koru, takođe poprskajte uljem, pa preko nje razbacajte šaku usitnjenog sira. Staviti treću koru, poprskajte uljem, razbacajte po njoj šaku sira i tako redom dok sve kore ne utrošite. Preliv: Izmešajte jaja sa šoljicom ulja, kiselom vodom i solju. Gibanicu isecite na osam jednakih delova i prelijte prelivom. Ostavite da upije. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Rolnice sa spanaćem
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g slanog punomasnog sira
- 400 g spanaća
- 4 jaja
Priprema:
Spanać oprati, izblanširati i sitno iseckati. Sir usitniti, jaja umutiti i pomešati sa spanaćem. Stavljati tri kore jednu na drugu i svaku poprskati uljem, a treću koru nafilovati, pa urolati. Ređati rolnice u podmazan pleh. Premazati ih odozgo uljem i peći na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumene.
Sa šampinjonima i prazilukom
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g šampinjona
- 200 g krompira
- 300 g praziluka
- 2 kašike kisele vode
- 3 kašike ulja
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte i prodinstajte na malo ulja da omekša. Dodajte oprane iseckane šampinjone i dinstajte dok ne potamne. Dodajte krompir narendan nakrupno, posolite, sipajte kiselu vodu i izmešajte. Uzmite tri kore i preko treće rasporedite četvrtinu fila pa urolajte. Stavite u podmazan pleh. Ponovite isto sa ostatkom kora i fila. Rolnice pite namažite odozgo uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Bundevara
Sastojci:
- 8 tankih kora za pitu
- 500 g rendane bundeve
- 150 g šećera
- 4 kašike griza
- 1 kesica cimeta
- ulje
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
Uzeti po 2 kore, prvu poprskati uljem, preko staviti drugu koru, preko nje posuti kašiku griza, a zatim i rendanu bundevu. Posuti sa po 3 kašike šećera i malo cimeta. Uviti u štrudlu i ređati u podmazan pleh. Na isti način pripremiti još 3 rolnice. Peći na 200 stepeni dok fino ne porumene. Gotove posuti šećerom u prahu.
Pita sa šljivama i čokoladom
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 1 kg očišćenih šljiva
- 250 g šećera
- 60 ml ulja
- 200 ml vode
- 150 g čokolade
- 50 g prezli
Priprema:
Očišćene šljive prelijte vodom i dodajte 100 grama šećera, pa krčkajte 15 minuta dok se sve lepo ne zgusne. Na dno pleha stavite pek-papir. Stavite jednu koru i krajeve kore sa strane pleha. Unutra ređajte po dve kore, malo ih zgužvajte, pa preljite sa nekoliko kašika fila od šljiva i preko narendajte trećinu čokolade, pospite prezlama, prelijte uljem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Pitu pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
Jabukovača
Sastojci:
- 500 g brašno
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 supena kašika kiselog mleka
- 1 jaje
- 6 jabuka
- ratluk - 1 kutija
- 200 g oraha
- ulje
Priprema:
Brašno se sipa u pleh, pravi se udubljenje i u njega se razbije jaje, dodaje se mleko i so. Kvasac se rastvara u 150 ml mlake vode i dodaje se kašičica šećera. Sipa se u brašno i zamesi se meko testo. Ostavljamo 20 minuta na sobnoj temperaturi da nadođe. U međuvremenu oljuštimo i izrendamo jabuke. Testo se deli na šest loptica i svaku razvijemo na što je moguće tanju koru. Gotove kore se premažu uljem u njih se stavlja nadev od jabuka, ratluka i oraha. Ređaju se u pleh i peku 40 minuta u umerenoj rerni.
Prelivena pita sa višnjama
Sastojci
- 3 jajeta
- 1,5 čaša šećera
- 1,5 čaša griza
- 1 čaša ulja
- 1 čaša jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 pakovanje kora za pitu
- po potrebi višnje
- 2 čaše vode
- 2 čaše šećera
Priprema:
Pripremite fil za premazivanje kora umutiti - jaja, šećer, griz, ulje, jogurt i prašak za pecivo.
U zavisnosti koliko kora ima, toliko ćete imati rolata. Odvojite po 4 kore ili po 5 za jedan rolat - pa na svaku koru namazati fil i na zadnju isto fil pa višnje. Urolati (višnje stavljate po želji od 300 g do 500 g koliko volite). Peći na 200C,
dok lepo ne porumeni. Ostaviti da se rolati ohlade. Preliv: od 2 čaše vode i 2 čaše šećera kuvati šerbet. Preliti preko hladne pite.
Možda vas zanima:
DOMAĆA GIBANICA RAJ ZA NEPCA Hrskavih kora i sočnog nadeva, savršena za početak dana
Sočna pita sa gotovim korama uspeće svima, a voleće je i oni izbirljivi.
BUNDEVARA U sočnom spoju sa omiljenom sezonskom namirnicom, ukusa koji priča priče
Ako volite bundevu, ovu pitu ćete obožavati.
BUREK SA SIROM Hrskavih kora i sočnog nadeva, najbolje služite uz jogurt
Još bolji od kupovnog, pravićete stalno.
SLASNI BUREK SA KROMPIROM Zaboravićete na onaj kupovni, za savršen početak dana
Savršen spoj hrskavih kora i sočnog fila.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)