NAJLEPŠA JELA SA PILETINOM Od supe i bataka do pilava i musake, sve se slaže sa njom
Konkretni obroci dugo će vas držati sitim a uživaćete u svakom zalogaju.
Začinjeno punjeno pile
Sastojci:
- 1 pile
- 250 g kuvanog pirinča
- 300 ml soka od paradajza
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 sveža paprika
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 1 lovorov list
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 1 kašika šećera
Za premaz:
- 50 g putera
- 1 kašika crvene mlevene paprike
- 1 kašika peršuna
- 1 kašičica majčine dušice
Priprema:
Pirinač skuvajte u slanoj vodi i ocedite. Na ulju propržite iseckan crni luk i papriku. Kad omekšaju, dodajte sirće i ostale sastojke. Dinstajte dok ne ispari sva tečnost, pa dodajte pirinač i izmešajte. Izvadite lovor. Premaz: Pomešajte puter sa začinima. Pile dobro posolite i pobiberite spolja i iznutra. Ispod kože ravnomerno namažite smesu od putera i premažite celo pile. Napunite ga pripremljenim filom, a otvor zatvorite čačkalicama. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni jedan i po sat. Sklonite foliju i pecite još 10 minuta da pile dobije hrskavu kožicu.
Ljuta krilca iz rerne
Sastojci:
- 15 pilećih krilaca
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašika ljute mlevene paprike
Priprema:
Krilca stavite u činiju, prelijte uljem, pospite suvim biljnim začinom i mlevenom paprikom i dobro izmešajte. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok korica ne bude hrskava.
Kremasta musaka
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 1 kg krompira
- 200 g narendanog kačkavalja
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica suve majčine dušice
- 1 kašičica suvog ruzmarina
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 šoljica ulja
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Meso isecite na kockice ili sameljite. U pavlaku dodajte majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk u prahu, so, biber. Na dno tepsije koju ste podmazali uljem slažite red krompira, red mesa dok sve ne potrošite. Prelijte uljem. Odozgo stavite pola količine kačkavalja i sve prelijte začinjenom pavlakom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko jedan sat. Rasporedite odozgo preostali kačkavalj i vratite u rernu nekoliko minuta da se istopi.
Sa šampinjonima i pirinčem
Sastojci:
- 500 g belog mesa
- 300 g šampinjona
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika mešavine suvih biljnih začina
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika gustina
Za prilog:
- 200 g pirinča
- 1 kašičica ljute mlevene paprike
- 1 kašičica mešavine suvih biljnih začina
Priprema:
Iseckajte crni, beli luk i šargarepu na kockice. Propržite na malo ulja. Belo meso odvojite od kostiju i isecite na komade veličine zalogaja. Svaki uvaljajte u brašno pa stavite preko izdinstanog luka. Sipajte čašu vode i dinstajte na tihoj vatri 30 minuta. Povremeno šerpu protresite. Desetak minuta pred kraj dodajte očišćene šampinjone isečene na kriške. Kada omekšaju dodajte razmućen gustin u malo vode, a zatim i pavlaku. Krčkajte jedan minut, sklonite sa vatre i začinite. Skuvajte pirinač, začinite i poslužiti kao prilog.
Hrskavi bataci sa susamom
Sastojci:
- 500 g pilećih bataka
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica susama
Priprema:
Izmešajte soja sos, senf, sok od limuna, dodajte mlevenu papriku, biber i so po ukusu. Dobro sjedinite i premažite batake sa svih strana, pa ih stavite u frižider da odstoje dva sata. Poređajte ih u podmazan pleh, sipajte malo vode, prekrije alu-folijom i pecite na 200 stepeni oko jedan sat, odnosno dok ne omekšaju. Povremeno ih prelijte marinadom. Pred kraj sklonite foliju i zapecite da budu reš. Pospite susamom, izmešajte i pecite još nekoliko minuta da se susam ispeče.
Domaća supa
Sastojci:
- 1/2 pileta
- 2 šargarepe
- 1 paškanat
- 1 celer
- 1 šaka rezanaca za supu
Priprema:
Skuvajte pile sa povrćem. Kuvano meso izvadite iz supe i razdvojite meso od kostiju i kožice i sitno iseckajte. Izvadite povrće i iseckajte. U bistru supu vratite iseckano meso i povrće. Začinite po ukusu i dodajte šaku rezanaca. Kuvajte još oko pet minuta da rezanci omekšaju.
Pile na krompiru
Sastojci:
- 1 pile
- 1 kg krompira
- 2 veće šargarepe
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice soli
- suvi biljni začin
- kari
Priprema:
Pomešajte so, biljni začin i kari i dobro utrljajte po piletu. Ostavite u frižideru preko noći zamotano u foliju. Sutradan ga stavite u tepsiju, okolo poređajte povrće i posolite. Krompir stavite ceo, šargarepu presecite napola i luk. Nalijte vodom (oko 200 ml vode). Prekrijte folijom i pecite u rerni sat i po na 220 stepeni. Zatim skinite foliju i pecite još pola sata.
Pilav sa mesom
Sastojci:
- 4 bataka sa karabatacima
- 1 šolja (250 ml) pirinča
- 2 šargarepe
- 1 crni luk
- 50 ml ulja
- 4 šolje vode
- so, biber, suvi biljni začin
Priprema:
Luk i šargarepu naseckajte na kockice. Na zagrejanom ulju ih prodinstajte i dodajte meso. Začinite po ukusu solju, biberom, suvim biljnim začinom i dinstajte 15 minuta. Dodajte pirinač i dinstajte pet minuta, pa dolijte vodu. Kad provri sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok meso omekša.
Džigerica sa paradajzom
- 1 kg pileće džigerice
- 1 veća glavica crnog luka
- 500 ml paradajz-sosa
- 100 ml belog vina
- 100 g brašna
- 3 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 1 kašičica mešavine biljnih začina
- 1 kašičica soli
Priprema:
Džigericu uvaljajte u brašno i na malo ulja propržite. Izvadite na tanjir pa u istom ulju propržite iseckan beli i crni luk. Vratite džigericu, dodajte malo vode i belo vino. Začinite, poklopite i dinstajte na tihoj vatri dok tečnost ne ispari. Pri kraju dinstanja dodajte paradajz-sos i dinstajte još pet minuta.
Šnicle u pohu od piva
Sastojci:
- 500 g pilećih šnicli
- 150 g brašna
- 2 jajeta
- 250 ml piva
- so, suvi biljni začin
Priprema:
Šnicle istanjite tučkom za meso i posolite. Umutite jaja, brašno, so, dodajte pivo i začin po ukusu i dobro izmešajte. Ostavite da malo odstoji. Smesa treba da bude gusta kao testo za palačinke. Šnicle umačite u napravljenu smesu i pržite na vrelom ulju sa obe strane sve dok ne porumene.
Možda vas zanima:
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
PASULJ NA 100 NAČINA Različiti recepti za omiljeno tradicionalno jelo koje prija duši i telu
Originalni vojnički, posni sa nanom, makedonsko tavče, prebranac, papula ili srpsko varivo, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠE SRPSKE PITE Hrskavih kora i sočnog nadeva, ukućani će stajati u redu za još
Koju god da odaberete nećete da pogrešite.
NAJLEPŠI SLATKIŠI SA POMORANDŽOM Rolat, kolač, mus i poslastica pomeraju granice dobrog ukusa
Neodoljivi deserti tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
GRČKA MUSAKA Sočno jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prste da poližete
Sočno jelo u kombinaciji povrća i patlidžana osvojiće i one izbirljive.
BRZA USKRŠNJA POSLASTICA LENJA ŽENA Nit se peče, nit se kuva, a nestaće sa stola čim se postavi
Fenomenalna torta osvojiće i one koji ne vole slatko.
TAVČE NA GRAVČE Tradicionalno makedonsko jelo od pasulja na kome su odrasle generacije, a posno
Nacionalno jelo Makedonije pravi se isključivo od belog pasulja tetovca.
1 TAJNI SASTOJAK ZA UVEK SOČNO MESO Biće mekano kao duša, a svi će vam tražiti recept
Ako i vama nakon pripreme meso bude tvrdo, suvo ili žilavo, primenite ovaj jednostavni trik.
ČIKAŠKA PITA PICA Gurmansko jelo bogatog nadeva i hrskavog testa, drugačije od svega što ste probali
Jelo između pite i pice specijalitet je grada Čikaga, a svaki zalogaj je raj za nepca.
Komentari (0)