NAJLEPŠA JELA SA PILETINOM Od supe i bataka do pilava i musake, sve se slaže sa njom
Konkretni obroci dugo će vas držati sitim a uživaćete u svakom zalogaju.
Začinjeno punjeno pile
Sastojci:
- 1 pile
- 250 g kuvanog pirinča
- 300 ml soka od paradajza
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 sveža paprika
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 1 lovorov list
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 1 kašika šećera
Za premaz:
- 50 g putera
- 1 kašika crvene mlevene paprike
- 1 kašika peršuna
- 1 kašičica majčine dušice
Priprema:
Pirinač skuvajte u slanoj vodi i ocedite. Na ulju propržite iseckan crni luk i papriku. Kad omekšaju, dodajte sirće i ostale sastojke. Dinstajte dok ne ispari sva tečnost, pa dodajte pirinač i izmešajte. Izvadite lovor. Premaz: Pomešajte puter sa začinima. Pile dobro posolite i pobiberite spolja i iznutra. Ispod kože ravnomerno namažite smesu od putera i premažite celo pile. Napunite ga pripremljenim filom, a otvor zatvorite čačkalicama. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni jedan i po sat. Sklonite foliju i pecite još 10 minuta da pile dobije hrskavu kožicu.
Ljuta krilca iz rerne
Sastojci:
- 15 pilećih krilaca
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašika ljute mlevene paprike
Priprema:
Krilca stavite u činiju, prelijte uljem, pospite suvim biljnim začinom i mlevenom paprikom i dobro izmešajte. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok korica ne bude hrskava.
Kremasta musaka
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 1 kg krompira
- 200 g narendanog kačkavalja
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica suve majčine dušice
- 1 kašičica suvog ruzmarina
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 šoljica ulja
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Meso isecite na kockice ili sameljite. U pavlaku dodajte majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk u prahu, so, biber. Na dno tepsije koju ste podmazali uljem slažite red krompira, red mesa dok sve ne potrošite. Prelijte uljem. Odozgo stavite pola količine kačkavalja i sve prelijte začinjenom pavlakom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko jedan sat. Rasporedite odozgo preostali kačkavalj i vratite u rernu nekoliko minuta da se istopi.
Sa šampinjonima i pirinčem
Sastojci:
- 500 g belog mesa
- 300 g šampinjona
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika mešavine suvih biljnih začina
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika gustina
Za prilog:
- 200 g pirinča
- 1 kašičica ljute mlevene paprike
- 1 kašičica mešavine suvih biljnih začina
Priprema:
Iseckajte crni, beli luk i šargarepu na kockice. Propržite na malo ulja. Belo meso odvojite od kostiju i isecite na komade veličine zalogaja. Svaki uvaljajte u brašno pa stavite preko izdinstanog luka. Sipajte čašu vode i dinstajte na tihoj vatri 30 minuta. Povremeno šerpu protresite. Desetak minuta pred kraj dodajte očišćene šampinjone isečene na kriške. Kada omekšaju dodajte razmućen gustin u malo vode, a zatim i pavlaku. Krčkajte jedan minut, sklonite sa vatre i začinite. Skuvajte pirinač, začinite i poslužiti kao prilog.
Hrskavi bataci sa susamom
Sastojci:
- 500 g pilećih bataka
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica susama
Priprema:
Izmešajte soja sos, senf, sok od limuna, dodajte mlevenu papriku, biber i so po ukusu. Dobro sjedinite i premažite batake sa svih strana, pa ih stavite u frižider da odstoje dva sata. Poređajte ih u podmazan pleh, sipajte malo vode, prekrije alu-folijom i pecite na 200 stepeni oko jedan sat, odnosno dok ne omekšaju. Povremeno ih prelijte marinadom. Pred kraj sklonite foliju i zapecite da budu reš. Pospite susamom, izmešajte i pecite još nekoliko minuta da se susam ispeče.
Domaća supa
Sastojci:
- 1/2 pileta
- 2 šargarepe
- 1 paškanat
- 1 celer
- 1 šaka rezanaca za supu
Priprema:
Skuvajte pile sa povrćem. Kuvano meso izvadite iz supe i razdvojite meso od kostiju i kožice i sitno iseckajte. Izvadite povrće i iseckajte. U bistru supu vratite iseckano meso i povrće. Začinite po ukusu i dodajte šaku rezanaca. Kuvajte još oko pet minuta da rezanci omekšaju.
Pile na krompiru
Sastojci:
- 1 pile
- 1 kg krompira
- 2 veće šargarepe
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice soli
- suvi biljni začin
- kari
Priprema:
Pomešajte so, biljni začin i kari i dobro utrljajte po piletu. Ostavite u frižideru preko noći zamotano u foliju. Sutradan ga stavite u tepsiju, okolo poređajte povrće i posolite. Krompir stavite ceo, šargarepu presecite napola i luk. Nalijte vodom (oko 200 ml vode). Prekrijte folijom i pecite u rerni sat i po na 220 stepeni. Zatim skinite foliju i pecite još pola sata.
Pilav sa mesom
Sastojci:
- 4 bataka sa karabatacima
- 1 šolja (250 ml) pirinča
- 2 šargarepe
- 1 crni luk
- 50 ml ulja
- 4 šolje vode
- so, biber, suvi biljni začin
Priprema:
Luk i šargarepu naseckajte na kockice. Na zagrejanom ulju ih prodinstajte i dodajte meso. Začinite po ukusu solju, biberom, suvim biljnim začinom i dinstajte 15 minuta. Dodajte pirinač i dinstajte pet minuta, pa dolijte vodu. Kad provri sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok meso omekša.
Džigerica sa paradajzom
- 1 kg pileće džigerice
- 1 veća glavica crnog luka
- 500 ml paradajz-sosa
- 100 ml belog vina
- 100 g brašna
- 3 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 1 kašičica mešavine biljnih začina
- 1 kašičica soli
Priprema:
Džigericu uvaljajte u brašno i na malo ulja propržite. Izvadite na tanjir pa u istom ulju propržite iseckan beli i crni luk. Vratite džigericu, dodajte malo vode i belo vino. Začinite, poklopite i dinstajte na tihoj vatri dok tečnost ne ispari. Pri kraju dinstanja dodajte paradajz-sos i dinstajte još pet minuta.
Šnicle u pohu od piva
Sastojci:
- 500 g pilećih šnicli
- 150 g brašna
- 2 jajeta
- 250 ml piva
- so, suvi biljni začin
Priprema:
Šnicle istanjite tučkom za meso i posolite. Umutite jaja, brašno, so, dodajte pivo i začin po ukusu i dobro izmešajte. Ostavite da malo odstoji. Smesa treba da bude gusta kao testo za palačinke. Šnicle umačite u napravljenu smesu i pržite na vrelom ulju sa obe strane sve dok ne porumene.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)