NAJLEPŠA JELA SA PILETINOM Od supe i bataka do pilava i musake, sve se slaže sa njom

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Konkretni obroci dugo će vas držati sitim a uživaćete u svakom zalogaju.

začinjeno punjeno pile
Shutterstock

Začinjeno punjeno pile

Sastojci:

  • 1 pile
  • 250 g kuvanog pirinča
  • 300 ml soka od paradajza
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 sveža paprika
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 1 kašika šećera

Za premaz:

  • 50 g putera
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • 1 kašika peršuna
  • 1 kašičica majčine dušice

Priprema:
Pirinač skuvajte u slanoj vodi i ocedite. Na ulju propržite iseckan crni luk i papriku. Kad omekšaju, dodajte sirće i ostale sastojke. Dinstajte dok ne ispari sva tečnost, pa dodajte pirinač i izmešajte. Izvadite lovor. Premaz: Pomešajte puter sa začinima. Pile dobro posolite i pobiberite spolja i iznutra. Ispod kože ravnomerno namažite smesu od putera i premažite celo pile. Napunite ga pripremljenim filom, a otvor zatvorite čačkalicama. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni jedan i po sat. Sklonite foliju i pecite još 10 minuta da pile dobije hrskavu kožicu.

 

Ljuta krilca iz rerne

Sastojci:

  • 15 pilećih krilaca
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 kašika ljute mlevene paprike

Priprema:
Krilca stavite u činiju, prelijte uljem, pospite suvim biljnim začinom i mlevenom paprikom i dobro izmešajte. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok korica ne bude hrskava.

 

Kremasta musaka

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 1 kg krompira
  • 200 g narendanog kačkavalja
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica suve majčine dušice
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 šoljica ulja  

Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Meso isecite na kockice ili sameljite. U pavlaku dodajte majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk u prahu, so, biber. Na dno tepsije koju ste podmazali uljem slažite red krompira, red mesa dok sve ne potrošite. Prelijte uljem. Odozgo stavite pola količine kačkavalja i sve prelijte začinjenom pavlakom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko jedan sat. Rasporedite odozgo preostali kačkavalj i vratite u rernu nekoliko minuta da se istopi.

 

Sa šampinjonima i pirinčem

Sastojci:

  • 500 g belog mesa
  • 300 g šampinjona
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika mešavine suvih biljnih začina
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika gustina

Za prilog:

  • 200 g pirinča
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike
  • 1 kašičica mešavine suvih biljnih začina

Priprema:
Iseckajte crni, beli luk i šargarepu na kockice. Propržite na malo ulja. Belo meso odvojite od kostiju i isecite na komade veličine zalogaja. Svaki uvaljajte u brašno pa stavite preko izdinstanog luka. Sipajte čašu vode i dinstajte na tihoj vatri 30 minuta. Povremeno šerpu protresite. Desetak minuta pred kraj dodajte očišćene šampinjone isečene na kriške. Kada omekšaju dodajte razmućen gustin u malo vode, a zatim i pavlaku. Krčkajte jedan minut, sklonite sa vatre i začinite. Skuvajte pirinač, začinite i poslužiti kao prilog.


Hrskavi bataci sa susamom

Sastojci:

  • 500 g pilećih bataka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica susama

Priprema:
Izmešajte soja sos, senf, sok od limuna, dodajte mlevenu papriku, biber i so po ukusu. Dobro sjedinite i premažite batake sa svih strana, pa ih stavite u frižider da odstoje dva sata. Poređajte ih u podmazan pleh, sipajte malo vode, prekrije alu-folijom i pecite na 200 stepeni oko jedan sat, odnosno dok ne omekšaju. Povremeno ih prelijte marinadom. Pred kraj sklonite foliju i zapecite da budu reš. Pospite susamom, izmešajte i pecite još nekoliko minuta da se susam ispeče.


Domaća supa

Sastojci:

  • 1/2 pileta
  • 2 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 1 celer
  • 1 šaka rezanaca za supu

Priprema:
Skuvajte pile sa povrćem. Kuvano meso izvadite iz supe i razdvojite meso od kostiju i kožice i sitno iseckajte. Izvadite povrće i iseckajte. U bistru supu vratite iseckano meso i povrće. Začinite po ukusu i dodajte šaku rezanaca. Kuvajte još oko pet minuta da rezanci omekšaju.


Pile na krompiru

Sastojci:

  • 1 pile
  • 1 kg krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice soli
  • suvi biljni začin
  • kari

Priprema:
Pomešajte so, biljni začin i kari i dobro utrljajte po piletu. Ostavite u frižideru preko noći zamotano u foliju. Sutradan ga stavite u tepsiju, okolo poređajte povrće i posolite. Krompir stavite ceo, šargarepu presecite napola i luk. Nalijte vodom (oko 200 ml vode). Prekrijte folijom i pecite u rerni sat i po na 220 stepeni. Zatim skinite foliju i pecite još pola sata.

 

Pilav sa mesom

Sastojci:

  • 4 bataka sa karabatacima
  • 1 šolja (250 ml) pirinča
  • 2 šargarepe
  • 1 crni luk
  • 50 ml ulja
  • 4 šolje vode
  • so, biber, suvi biljni začin

Priprema:
Luk i šargarepu naseckajte na kockice. Na zagrejanom ulju ih prodinstajte i dodajte meso. Začinite po ukusu solju, biberom, suvim biljnim začinom i dinstajte 15 minuta. Dodajte pirinač i dinstajte pet minuta, pa dolijte vodu. Kad provri sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok meso omekša.


Džigerica sa paradajzom

  • 1 kg pileće džigerice
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 500 ml paradajz-sosa
  • 100 ml belog vina
  • 100 g brašna
  • 3 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica mešavine biljnih začina
  • 1 kašičica soli

Priprema:
Džigericu uvaljajte u brašno i na malo ulja propržite. Izvadite na tanjir pa u istom ulju propržite iseckan beli i crni luk. Vratite džigericu, dodajte malo vode i belo vino. Začinite, poklopite i dinstajte na tihoj vatri dok tečnost ne ispari. Pri kraju dinstanja dodajte paradajz-sos i dinstajte još pet minuta.

 

Šnicle u pohu od piva

Sastojci:

  • 500 g pilećih šnicli
  • 150 g brašna
  • 2 jajeta
  • 250 ml piva
  • so, suvi biljni začin

Priprema:
Šnicle istanjite tučkom za meso i posolite. Umutite jaja, brašno, so, dodajte pivo i začin po ukusu i dobro izmešajte. Ostavite da malo odstoji. Smesa treba da bude gusta kao testo za palačinke. Šnicle umačite u napravljenu smesu i pržite na vrelom ulju sa obe strane sve dok ne porumene.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading