POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

14:15

Sezonski recepti 0

Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.

posna doboš torta
Shutterstock

Potrebno je
Za kore:

  • 170 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • 3 šoljice meda 
  • 3 šoljice kisele vode 
  • 300 g brašna 

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 1 čaša vode 
  • 3 štangle čokolade za kuvanje 
  • 1 kesica vanilin šećera

Za šećernu glazuru:

  • 200 g šećera
  • 20 g margarina
  • 2 kašike soka od limuna
  • margarin za podmazivanje noža

Priprema: 
Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki pecite na 200°C oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore. U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi. Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading