IRSKI HLEB PO RECEPTU MARTE STJUART Pravi se za 15 minuta a ostaće svež i 2 nedelje
Recept poznate svetske kuvarice Marte Stjuart. Ako ga umotate u plastičnu kesu trajaće i 2 nedelje na sobnoj temperaturi.
Potrebno je
- 3 kašike neslanog maslaca, otopljenog
- 4 šolje brašna + još malo za mešenje
- 3/4 šolje šećera
- 3/4 šolje suvog grožđa
- 2 kašike semenki kima
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 1/2 šolje mlaćenice
- 2 jaja
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvo grožđe, kim, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. U jendoj šerpici lagano ugrejte mleko, tek da bude mlako, pa ga mutite sa nakupljenim kajmakom dok se ne izdvoji maslac. Preostala tečnost je mlaćenica. Zasebno umutite mlaćenicu, jaja i 2 kašike maslaca. Dodajte prethodnoj smesi pa zamesite testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini mesite testo oko 4 minuta, pa oblikujte loptu. Premažite ostatkom maslaca pa zasecite x na vrhu lopte. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok čačkalica ne izađe suva iz hleba. Pustite da se ohladi.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)