IRSKI HLEB PO RECEPTU MARTE STJUART Pravi se za 15 minuta a ostaće svež i 2 nedelje
Recept poznate svetske kuvarice Marte Stjuart. Ako ga umotate u plastičnu kesu trajaće i 2 nedelje na sobnoj temperaturi.
Potrebno je
- 3 kašike neslanog maslaca, otopljenog
- 4 šolje brašna + još malo za mešenje
- 3/4 šolje šećera
- 3/4 šolje suvog grožđa
- 2 kašike semenki kima
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 1/2 šolje mlaćenice
- 2 jaja
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvo grožđe, kim, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. U jendoj šerpici lagano ugrejte mleko, tek da bude mlako, pa ga mutite sa nakupljenim kajmakom dok se ne izdvoji maslac. Preostala tečnost je mlaćenica. Zasebno umutite mlaćenicu, jaja i 2 kašike maslaca. Dodajte prethodnoj smesi pa zamesite testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini mesite testo oko 4 minuta, pa oblikujte loptu. Premažite ostatkom maslaca pa zasecite x na vrhu lopte. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok čačkalica ne izađe suva iz hleba. Pustite da se ohladi.
DOMAĆE SLATKO OD JAGODA Gotovo za oko pola sata, a prava rapsodija za nepca
Zasladiće vam dušu i telo, a priprema nije komplikovana.
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
RIBLJA ČORBA Kafanski specijalitet koji se brzo sprema, a svi će misliti da ste pravili satima
Posna riblja čorba osvojiće i one koji mrse.
FARBANJE JAJA SOKOM Isprobajte drugačiju tehniku koja daje neverovatne boje
Proverena tehnika oduševiće rezultatom i one izbirljive.
PANCEROTE Hrskave spolja, a sočne iznutra, najbolje odmah stavite duplu meru
Mekane i sočne, pravićete stalno.
Komentari (0)