IRSKI HLEB PO RECEPTU MARTE STJUART Pravi se za 15 minuta a ostaće svež i 2 nedelje

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Recept poznate svetske kuvarice Marte Stjuart. Ako ga umotate u plastičnu kesu trajaće i 2 nedelje na sobnoj temperaturi.

irski hleb
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 kašike neslanog maslaca, otopljenog
  • 4 šolje brašna + još malo za mešenje
  • 3/4 šolje šećera
  • 3/4 šolje suvog grožđa
  • 2 kašike semenki kima
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 1/2 šolje mlaćenice
  • 2 jaja

 

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvo grožđe, kim, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. U jendoj šerpici lagano ugrejte mleko, tek da bude mlako, pa ga mutite sa nakupljenim kajmakom dok se ne izdvoji maslac. Preostala tečnost je mlaćenica.  Zasebno umutite mlaćenicu, jaja i 2 kašike maslaca. Dodajte prethodnoj smesi pa zamesite testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini mesite testo oko 4 minuta, pa oblikujte loptu. Premažite ostatkom maslaca pa zasecite x na vrhu lopte. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok čačkalica ne izađe suva iz hleba. Pustite da se ohladi. 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading