NAJLEPŠI POSNI KOLAČI Klasici bez premca koji pomeraju granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Bilo koji kolač da izaberete nećete da pogrešite.

toblerone
Shutterstock

Domaće toblerone

Sastojci:

  • 300 g posnog pti-ber keksa
  • 100 g lešnika
  • 200 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • sok od 1 pomorandže

Priprema: Keks izlomite na krupnije komade, dodajte iseckane lešnike, šećer i izmešajte. U šerpi istopite margarin i čokoladu na tihoj vatri i pomešajte sa smesom od keksa. Izmešajte, dodajte sok od pomorandže. Po potrebi dodajte još malo keksa, jer smesa treba da bude gusta. U trouglasti kalup stavite providnu foliju da viri sa obe strane, pa sipajte smesu. Preklopite folijom i dobro utisnite rukama. Ostavite da se ohladi, pa stavite u frižider da se stegne. Izvadite iz kalupa i isecite na parčiće.

 


Marcipan oblanda 

Sastojci:

  • 3 lista oblande
  • 150 g mlevenog posnog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 200 g margarina
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 vanilin šećer

Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mleveni keks i orahe. Dobro izmešajte pa vratite na tihu vatru tri minuta uz mešanje. Sklonite sa vatre, podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne isecite na štangle.

 

Rafaelo bombice

Sastojci:

  • 400 g krompira
  • 250 g margarina
  • 250 g prah šećera
  • 300 g kokosa

Za dekoraciju:

  • 100 g kokosa

Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, prospite vodu i ostavite da se ohladi. Oljuštite i izgnječite viljuškom. Margarin sobne temperature penasto umutite sa šećerom. Dodajte izgnječen krompir i mikserom mutite da se sjedine i da nema grudvica. Dodajte kokos i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Pravite loptice veličine po želji i uvaljajte u kokos.

 


Lešnik gnezda

Sastojci:

  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
  • 150 g mlevenog posnog keksa
  • 100 g šećera
  • 80 g margarina 
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 100 ml vode

Za dekoraciju:

  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
  • 40 lešnika

Priprema:
Stavite u šerpu vodu, šećer, margarin i čokoladu, na tihu vatru. Mešajte povremeno dok ne provri, pa skloniti sa šporeta i dodajte mleveni keks i lešnike. Izmešajte i ostavite da se ohladi. Vlažnim rukama pravite loptice veličine oraha (biće ih oko 40). Uvaljajte ih u mlevene lešnike i ređajte na poslužavnik. Vrhom drške od varjače napravite na svakoj udubljenje i tu stavite lešnik. Stavite ih u frižider da se stegnu.

 

Cvetići vanilice

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g oraha
  • 1 vanilin šećer
  • džem 

Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu

Priprema:
Umutite penasto margarin, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte orahe, izmešajte, pa postepeno dodajte brašno. Umesite ujednačenu smesu. Rastanjite je oklagijom na pobrašnjenoj podlozi na debljinu 0,5 cm. Modlom u obliku cveta (ili po želji) vadite vanilice. Ređajte ih u pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ne potamne, treba da ostanu bele. Kad se malo prohlade, mažite ih džemom i spajajte po dve. Uvaljajte u prah-šećer.

 


Čoko loptice sa bademom 

Sastojci:

  • 250 g posnog mlevenog keksa
  • 50 g mlevenih badema
  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 125 g margarina
  • 150 ml vode
  • 3 kašike soka od pomorandže

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:
Sipajte u šerpu vodu, šećer, dodajte iseckan margarin i stavite na tihu vatru da provri. Tada dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se istopi. Kuvajte tri minuta, sklonite sa šporeta i dodajte keks, badem i sok od pomorandže. Izmešajte i pravite kuglice željene veličine. Stavite ih u frižider da se stegnu. Istopite čokoladu sa uljem, umočite svaku kuglicu i stavite na rešetku ili pek-papir da se stegnu. Po želji ih možete uvaljati i u čokoladne mrvice. 

 


Orasnice

Sastojci:

  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za dekoraciju:

  • 150 g mlevenih oraha

Priprema:
Umutite margarin i prah-šećer. Dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Mešajte varjačom dok smesa ne počne da se odvaja od posude. Testo podelite na manje loptice (oko 40 komada). Oblikujte ih u valjak pa savijte krajeve jedan ka drugom kao potkovicu. Uvaljajte u orahe i poređajte u pleh obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta.

 


Baklava s čokoladom

Sastojci:

  • 12 kora za baklavu

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 150 g mlevenog posnog keksa
  • 6 kašika griza
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml vode
  • 100 ml ulja

Za sirup:

  • 500 ml vode
  • 500 g šećera

Za premazivanje:

  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode

Priprema:
Sirup: Kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Fil: U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte vodu i ulje za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete šest rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.

 


Kuglice od banane


Sastojci:

  • 4 banane
  • 300 g mlevenog posnog keksa
  • 200 g kokosa
  • 200 g šećera u prahu
  • 3 kašike kakaoa
  • 100 g kokosa za dekoraciju (mlevenog keksa ili oraha, po želji) 

Priprema:
Izgnječite oljuštene banane viljuškom. Dodajte mleveni keks, kokos, šećer u prahu i kakao. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Ako smesa ne može da se lepo sjedini, dodajte malo soka po želji. Pravite loptice veličine oraha i odmah svaku uvaljajte u kokos. 

 

Ratluk

Sastojci:

  • 550 g šećera
  • 650 ml vode
  • 100 g gustina
  • 2 kašike soka od limuna
  • crvena boja za kolače

Za posipanje:

  • 100 g šećera u prahu

Priprema:
Stavite u šerpu 200 ml vode sa šećerom i kuvajte 15-20 minuta, odnosno dok ne ispari trećina tečnosti. Sklonite sa šporeta. Ostatak vode pomešajte sa gustinom da nema grudvica, sipajte u šerpu sa sirupom od šećera i vratite na šporet. Kuvajte na tihoj vatri oko jedan sat uz mešanje da se smesa ne zalepi za dno šerpe. Smesa će se zgusnuti. Sipajte sok od limuna i nekoliko kapi boje za kolače (u zavisnosti od boje koju želite da dobijete). Podmažite uljem pleh i sipajte smesu. Izravnajte i ostavite da stoji 24 sata da se stegne. Isecite na kockice i svaku uvaljate u šećer u prahu. Ostavite ih još 24 sata da se osuše.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading