PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
Rolovana svinjska plećka
Sastojci:
- 1,5 kg svinjske plećke bez kosti
- 200 g dimljene slanine
- 10 krastavčića
- glavica belog luka
- 200 g ajvara
- 50 ml ulja
- čaša belog vina
Priprema:
Meso rasecite napola, rastanjite tučkom, posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, a potom natrljajte čenovima belog luka. Slaninu i sir isecite na tanke režnjeve, krastavčiće na kolutove, pa ih poređajte po mesu koje ste premazali ajvarom, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, zatvorite folijom i pecite oko dva sata na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, meso okrenite, opet zatvorite folijom i vratite u rernu na još sat vremena. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.
Praznična pita
Sastojci:
- 300 g brašna
- 150 g maslaca
- 3 kašike mleka
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Sastojci za nadev:
- 500 g spanaća
- 1 glavica crnog luka
- 1,5 dl mleka
- 100 g kačkavalja
- 150 g sitnog sira
- 20 g maslaca
- 1 kašika brašna
Priprema:
Prosejte brašno, pa u njega stavite so, prašak za pecivo, mleko i iseckan maslac. Umesite testo, pa ga umotajte u foliju i ostavite u frižider na pola sata. Za to vreme iseckajte spanać na tračice, luk na kockice. Posolite spanać i luk. Testo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa ga stavite u kalup za pečenje. Nožem izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta. Maslac otopite i pomešajte ga zajedno sa izrendanim kačkavaljem, sirom, mlekom, lukom, spanaćem i kašikom brašna. Sve dobro sjedinite i prelijte preko kore. Tart pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Prolećni krompirići
Sastojci:
- 500 g mladih krompira
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- sveži peršun, sitno iseckan (opciono)
Priprema:
Dobro operite mlade krompire i ostavite im koru. U velikom loncu prokuvajte vodu. Dodajte krompire u ključalu vodu i kuvajte ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu mekani, ali ne skroz skuvani. Trebalo bi da mogu da se lagano probodu viljuškom. Ocedite krompire i ostavite ih da se malo ohlade. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite ga oko 1 minut, dok ne postane mirisan. Dodajte krompire u tiganj s belim lukom. Pržite ih oko 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu koru. Posolite i pobiberite po ukusu.
Uskršnja pogača
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 50 g kvasca
- 100 ml jogurta
- 250 ml mleka
- 250 ml vode
- 3 jajeta
- 5 kašika ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Priprema:
Sjedinite mleko i vodu, stavite šećer, kvasac i kašiku brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. U vanglicu sipajte jogurt, ulje, so, dva jaja, zatim dodajte nadošli kvasac. Promešajte i brašnom zamesite testo. Testo dobro izradite rukama i ostavite da nadolazi oko sat vremena. Nadošlo testo ponovo premesite i podelite na dva jednaka dela. Od prvog dela razvucite pogaču prečnika 22-24 cm. Drugu polovinu testa ponovo podelite napola. Od jedne polovine napravite pletenicu, pa je stavite na pogaču, a od druge manju pogaču koju ćete staviti u sredinu. Ostavite da nadolazi 30 minuta, zatim premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, zatim smanjite na 180 i pecite još 10-15 minuta. U toku pečenja pogaču prekrijte pek-papirom ili alu-folijom.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)