VIRŠLE NA 100 NAČINA Različita jela, od kroketa do salate, za konkretan obrok
Pohovani kroketi, domaćinski pasulj, francuska musaka, rol viršle sa slaninom, zapečena testenina, kremasta pasta, viršle u paradajz sosu, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Pohovani kroketi
Sastojci:
500 g krompira
2 lista oblande
4 viršle
3 jajeta
50 g brašna
100 g prezli
Priprema:
Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi. Izgnječite ga grublje nego za pire. Pola smese mlakog krompira premažite preko lista oblande, a uz ivicu stavite viršle jednu iza druge. Urolajte i isecite rolat na kolutove. Ponovite isto sa drugim rolatom. Kolutove rolata uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Pržite u vrelom ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana.
Domaćinski pasulj
Sastojci:
500 g pasulja
200 g viršli
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike brašna
1 kašika ulja
1 list lovora
5 zrna bibera
1 kašika mlevene paprike
1 kašičica soli
Priprema:
Uveče pasulj operite i potopite u lonac s hladnom vodom. Sutradan prospite vodu, sipajte svežu hladnu i stavite da se kuva. Kada provri, prospite vodu i sipajte vruću. Dodajte isečen crni i beli luk, lovor, biber, isečene viršle i kuvajte dok pasulj ne omekša. Na zagrejanom ulju propržite brašno da porumeni, dodajte mlevenu papriku. Sipajte u pasulj, dobro izmešajte i ostavite da se kuva na tihoj vatri još pet minuta. Pri kraju posolite po ukusu.
Francuska musaka
Sastojci:
5 krompira
5 jaja
3 viršle
Za preliv:
200 ml kisele pavlake
2 jaja
so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte, oljuštite, isecite na okrugle kriške debljine pola centimetra. Viršle skuvajte i isecite na kolutove. Skuvajte jaja i isecite na deblje kolutove. Preliv: kiselu pavlaku i jaja umutite, posolite. Vatrostalnu posudu podmažite uljem. Rasporedite dole pola krompira, posolite, pobiberite, stavite viršle, jaja i odozgo drugi sloj krompira. Prelijte mešavinom jaja i pavlake. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Rol-viršle sa slaninom
Sastojci:
500 g lisnatog testa
14 viršli
28 tankih kriški slanine
2 žumanca
senf, susam
Priprema:
Odleđeno testo rastanjite oklagijom i celo premažite senfom. Viršle isecite na pola i svaku obmotajte slaninom. Testo isecite na 28 traka. Na početak trake stavite viršlu i urolajte je. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pecite oko pola sata, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok testo ne dobije smeđu boju.
Zapečena testenina
Sastojci:
400 g testenine
250 g feta sira
8 viršli
2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašika ulja
Priprema:
Sipajte u dve šerpe vodu. U jednu dodajte so i ulje, pa kada provri, sipajte testeninu i kuvajte 10 minuta. U drugoj vodi skuvajte oljuštene viršle. Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. Izgnječite sir i pomešajte sa jajima. Skuvane viršle iseckajte na kolutiće, pomešajte sa sirom i jajima, dodajte u kuvani proceđenu testeninu i izmešajte. Sipajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
Kremasta pasta
Sastojci:
250 g makarona
200 g kukuruza šećerca
3-4 kisela krastavčića
2 skuvane viršle
50 g kačkavalja
Za sos:
100 g majoneza
½ čaše kiselog mleka
4 kašike senfa
Priprema:
Makarone skuvajte u posoljenoj vodi. Procedite i kada se ohlade dodajte kukuruz, isečne viršle, iseckan ili narendan kačkavalj i iseckane krastavčiće. Sos: pomešajte majonez, kiselo mleko i senf. Prelijte pastu i izmešajte.
Viršle u paradajz-sosu
Sastojci:
500 g viršli
100 g paradajz pirea
100 ml neutralne pavlake
200 ml mleka
5 kiselih krastavčića
1 glavica crnog luka
2 lovorova lista
1 kašika brašna
2 kašike senfa
1 kocka za supu od povrća
Biber, ulje, so
Priprema:
U šerpu sipajte litar vode i kad proključa zakuvajte kocku za supu. Viršle oljuštite i isecite na kolutove, kao i kisele krastavčiće. Crni luk iseckajte na tanka rebarca. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, viršle i krastavčiće. Dodajte paradajz pire, lovor i brašno. Nalijte supom. Sipajte mleko, neutralnu pavlaku i senf. Posolite, pobiberite, promešajte i kuvajte dok se ne zgusne kao sos. Poslužite uz pomfrit ili pire.
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)