GUŽVANA GIBANICA Najvoljenija srpska pita po tradicionalnom receptu iz bakine kuhinje

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Pogodna za doručak ili večeru, držaće dugo sitim a osvaja na prvi zalogaj.

gibanica sa sirom
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g kora za gibanicu
  • 250 g sira
  • 2 jajeta
  • 100 ml jogurta
  • 150 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 šoljice vode

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Jaja ulupajte pa dodajte jogurt, sir i ulje i dobro izmešajte. Sipajte kiselu vodu. Pomešajte pola šoljice vode sa 1 kašikom ulja. Pripremljenim prelivom premažite prve dve i poslednje dve kore. Pleh obložite pek papirom pa stavite jednu koru, poprskajte je mešavinom vode i ulja, stavite i drugu koru, opet malo vode i ulja. Zatim zgužvajte dve kore, utopite ih u fil pa ređajte u tepsiju, jednu pored druge. Stavite preko koru, da joj ne izlaze ćoškovi iz tepsije. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Poslednje stavite dve suve kore pa ih premažite mešavinom voda ulje. Pecite gibanicu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tokom pečenja smanjujte temperaturu, do 150 stepeni.

Možda vas zanima:

empanada

EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti

13:00

20 maj, 2024

Sezonski recepti

Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.

Komentari (0)

Loading