NAJBOLJA JELA ZA PETROVSKI POST Od potaža do oslića i papule, biramo samo ono najukusnije
Potaž od oraha i celera, posne bolonjeze, papula ili hrskavi oslić, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
![papula](/data/images/2024-06-28/92333_papula_f.jpg?timestamp=1719525600)
Shutterstock
Potaž od oraha i celera
Sastojci:
1 kg celera
100 g crnog luka
100 g oraha
1 veza majčine dušice
so, beli biber, maslinovo ulje
4 kašike posne pavlake za kuvanje
Priprema:
Celer pecite u rerni oko 2 sata na 180 stepeni. Crni luk iseckajte na kockice, pa ga prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte orahe, dinstajte još koji sekund, dodajte celer i nalijte litar vode. Kuvajte oko pola sata, pa dodajte začine. Supu izblendirajte štapnim mikserom i pospite seckanim orasima i ukrasite posnom pavlakom.
Papula
Sastojci:
500 g belog pasulja tetovca
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 dl ulja
sitna crvena paprika
biber
so
Priprema:
Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte, zatim začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte kako biste dobili finu glatku masu. Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksan pasulj. Ukoliko ne volite beli luk, možete i bez njega da pripremite ovo jelo. Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice sitne crvene paprike.
Shutterstock
Posne bolonjeze
Sastojci:
1 glavica karfiola
2 šargarepe
150 g belih šampinjona
150 g šampinjona
1 crni luk
3 čena belog luka
200 g mlevenih oraha
500 ml paradajz pelata
so, biber, origano, bosiljak, pola kašičice meda,
posna testenina
Priprema:
U multipraktik stavite karfiol, šargarepu, pečurke, crni i beli luk, pa sve sitno sameljite. Mleveno povrće sipajte na zagrejan tiganj i ostavite da se dinsta dok većina tečnosti ne ispari. Sameljite i orahe, pa ih dodajte ostalom povrću i začinite po ukusu. Nalijte paradajz, dodajte med, pa ostavite da se krčka još 15 minuta. Poslužite uz posnu testeninu.
Shutterstock
Hrskavi oslić
Sastojci:
1 kg fileta oslića
2 kašike kukuruznog brašna
2 kašike belog brašna
1 kašika ljute tucane paprike
so
suvi biljni začin
ulje
Priprema:
Odmrznutu ribu isecite na komade. Začinite solju i suvim začinom. Napraviti smesu od brašna, paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe sa obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.
![rolat sa džemom od kajsija](/data/images/2024-07-01/92590_rolat-sa-dzemom-od-kajsija_f.jpg)
FENOMENALNI ROLAT SA DŽEMOM OD KAJSIJA Aromatični desert od kog zamiriše cela kuća, za pravo uživanje
Desert za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.
![lukovača](/data/images/2024-07-01/92582_lukovaca_f.jpg)
LUKOVAČA Posno jelo koje obara s nogu, aromatično i slasno, prste da poližete
Fenomenalne pogače sa lukom oduševiće i one izbirljive.
![kokice](/data/images/2024-07-02/92658_shutterstock-2368676253_f.jpg)
NAJBOLJE I NAJBRŽE KOKICE IZ ŠERPE Trikovi koji provereno rade, biće hrskave i slasne
Saveti za najukusnije kokice koje možete da napravite za lepo veče sa prijateljima.
![domaći sir](/data/images/2024-07-01/92586_shutterstock-672341266_f.jpg)
DOMAĆI SIR BOLJI OD KUPOVNOG Napravi se brzo i lako, a ukućani će stajati u redu za još
Nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
![tikvice](/data/images/2024-07-02/92645_shutterstock-2316708133_f.jpg)
DVE NAJČEŠĆE GREŠKE KOD PRIPREME TIKVICA Zbog ovoga su gnjecave i vodenaste umesto sočne
Greške koje se potkradu i iskusnim domaćicama, a zbog kojih tikvice ispadnu gnjecave ili tvrde.
Komentari (0)