POSNA REFORMA Čarobna poslastica bogatog ukusa koja ni malo ne zaostaje za originalom

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Omiljenu reforma tortu možete da pravite i kada postite, biće podjednako fenomenalnog ukusa.

reforma
Shutterstock

Potrebno je

za kore:

  • 200 g brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g seckanih oraha
  • 150 g meda
  • 150 ml vode
  • 100 g šećera
  • kesica praška za pecivo

za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 80 ml vode
  • kesica vanilin-šećera
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 250 g posnog margarina

za glazuru:

  • 150 g posne čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte med, šećer i vodu. Zasebno, u drugoj posudi, pomešajte brašno sa braškom za pecivo pa umešajte orahe. Varjačom sjedinite suve i tečne sastojke. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru presecite uzdužno na 3 dela. Sipajte vodu u šerpu, pa dodajte šećere i kuvajte dok ne krene da vri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe i posnu lomljenu čokoladu. Varjačom mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Pustite fil da se prohladi pa mu dodajte umućen margarin. Kore premažite filom. Tortu ostavite da odstoji 24 sata. Na tihoj vatri otopite posnu čokoladu sa uljem. Toplu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se stegne. Dekorišite je mlevenim i seckanim orasima. Bon appetit!

 

 

 

Možda vas zanima:

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading